EGS verliest internet-return tegen King 2

Het vlaggenschip van EGS gaf goed partij in een nieuwe vriendschappelijke match tegen King 2. Op de livestream van King gaf Mark Haast, meesterklassespeler bij Kennemerland maar ook lid van King, deskundig commentaar.

De wedstrijd op 21 november was een return van een wedstrijd een maand geleden. De strijd ging toen gelijk op (eindstand 3-4). Dit keer bleven veel partijen in evenwicht maar de afronding naar winst ontbrak bij EGS.

Bram van Huijgevoort opende moeizaam tegen Erik Biemans, de captain van de Tilburgers. Na een knappe ontsnapping wist hij alsnog naar remise te spelen. Robin Verhoeven opende wel goed in een partij die beide kanten op kon gaan. Robin bezorgde zijn tegenspeler Bo de Veth een dubbelpion. Dat een dubbelpion niet altijd tot positieverlies hoeft te leiden bewees De Veth. Uiteindelijk had Robin drie pionnen achterstand en was de strijd gestreden.

Bart Plasmans hield een pion aan de opening over. Het werd een mooie partij waar de kansen wisselden. De laatste kans was echter niet voor Bart Plasmans. Ard van Beek dacht ten onrechte dat zijn tegenstander zich in het Siciliaans verslikte. Dat viel tegen maar Ard wikkelde wel op stabiele wijze af naar winst.

Jan Langenberg is sinds enkele weken weer actief voor EGS, nadat hij meer dan een decennium niet meer heeft gespeeld in de competitie. Voor Langenberg lijkt een ELO-rating van 1900 haalbaar. Op bord 6 speelde Jan tegen Ruben Hooghwerff. Na een Siciliaanse partij kwam de getoonde stelling op het bord. Jan had nog drie en zijn tegenstander nog vijftien minuten op de klok. De witte dame staat aangevallen. Gezien de resterende tijd kiest Jan voor de remise die ontstaat door herhaling van zetten na:
29. Dc7 Pe8
30. Dc8 Pf6
31. Dc7 Pe8
32. Dc8

De tijd buiten beschouwing latend, mist Jan Langenberg een enorme kans op winst. (Zie onderaan het verslag.) Ruud Licht beleefde een lastige middag waar zich geen echte kansen op winst aandienden. Uiteindelijk creƫerde zijn tegenstander twee vrijpionnen en was de strijd gestreden.

Eddy Vanlerberghe kwam in een zinderende finale terecht. Met drie pionnen voorsprong en voor beide spelers nog een seconde op de klok verloor de Vlaming op tijd. Cas Overzier kwam met een ietwat obscure opening waar zijn tegenstander Bram van de Vrande, oud-EGS-er, goed op reageerde. Na een partij met wisselende kansen werden de punten gedeeld.

EGS 1 – King 2 stond weer garant voor een mooie schaakmiddag. King 2 won met 5,5-2,5, een beetje geflatteerd maar wel verdiend. Op 19 december start de KNSB met een competitie online, omdat een reguliere competitie voorlopig nog niet in zicht is.

Vond u de wending in Langenberg-Hooghwerff? Wit (Jan dus) kan gewoon zijn aangevallen dame in laten staan en 31. gxf6! doen. Zwart kan de dame helemaal niet slaan, want dan is het mat: 31… Txc8? 32 Txc8!