3 november 2020 Verslag van Alex

EGS verliest digitale match tegen King 2: 3-4

Omdat de nationale schaakcompetitie stil gelegd is vanwege het virus, speelt EGS digitale vriendschappelijke wedstrijden tegen teams van vergelijkbaar niveau. De laatste fysieke wedstrijd speelde EGS begin maart tegen King 2 uit Tilburg. EGS nestelde zich na de overwinning in Tilburg op de eerste plaats in de vierde Klasse van de KNSB. Tegen King 2 werd de digitale handschoen opgenomen op 31 oktober.

De Tilburgers hadden gemiddeld een hogere rating dan de Goirlenaren. Toch wist EGS op een voorsprong van 2-0 te komen door overwinningen van Ard van Beek en Cas Overzier. Ard van Beek liet snel het eerste punt aantekenen. De stelling is interessant voor de lezer.

Wit heeft toegelaten dat zwart zijn paard naar d3 kan spelen. In de klassieke schaakliteratuur wordt een paard in een dergelijke stelling een inktvis genoemd, omdat zijn figuurlijke tentakels overal om zich heen grijpen en dood en verderf zaaien. Het was het hoogte- maar ook dieptepunt van de partij. Wit geeft enkele zetten later op. Rob Haast van King is een meer dan verdienstelijk schaker maar in zijn partij tegen Ard van Beek had hij waarschijnlijk last van het VVV Venlo-virus.

Cas Overzier behaalde stukwinst na een kleine combinatie. Een vlotte, regelmatige overwinning was het gevolg. Bart Plasmans kon veel druk geven, totdat hij in het middenspel bij een berekening een fout maakte en een pion verloor. Hij verloor de partij maar wel op spectaculaire wijze: de koning van Bart op f6 en het paard van zijn tegenstander op e4. Om in te lijsten maar dan wel voor Frank Lambregts van King. Clubkampioen Jasper Kools kwam geen moment in zijn spel. Een variant tegen de Engelse opening pakte helemaal verkeerd uit.

Robin Verhoeven speelde zijn favoriete variant tegen de Franse verdediging. In een tactische stelling met veel mogelijkheden koos hij de verkeerde variant. Dit resulteerde in een nul. EGS kwam voor het eerst op achterstand in deze spannende match. Bram van Huijgevoort bleek achteraf een paar keer de beste voortzetting gemist te hebben. Na een moeizame partij wist hij wel Frans Konings (rating 2173) te verslaan en kon daarmee de stand op 3-3 brengen.

In de laatste partij speelde Jan Langenberg tegen Bram van de Vrande, ooit speler bij EGS. Jan Langenberg zat na ruim tien jaar weer achter het bord bij EGS 1. De klasse bleek nog wel aanwezig, Langenberg had ooit een ranking van 1900+, maar het gebrek aan wedstrijdritme brak hem op. Bram van de Vrande werd de matchwinner en hielp King 2 aan de overwinning.

Jammer maar ook bizar was, dat de geplande onlinestreaming van de match geen doorgang vond, omdat een virus de server van Schaakclub King plat gelegd had. Dit virus bleek een dag later wèl opgelost te zijn. Het filmpje is zeer de moeite waard en is terug te vinden op de site van SG King.

Eens te meer bleek dat schaken, ook digitaal, een mooie teamsport kan zijn.