17 september 2020 Verslag van Alex

Er wordt in Goirle weer geschaakt op dinsdagavond

De datum dinsdag 15 september kan de Goirlese schaakgeschiedenisboeken in. Het is de datum waarop voor het eerst in ongeveer een half jaar EGS weer een clubavond heeft kunnen houden. Vanwege het coronavirus is er veel anders dan anders, maar het is een begin.

Anders is onder andere de locatie. Omdat in wijkcentrum De Wildacker tot nader order de ventilatie niet aan de eisen voldoet, speelt EGS tijdelijk in cultureel centrum Jan van Besouw. En omdat Jan van Besouw doordeweeks eerder sluit, is ook het aanvangstijdstip gewijzigd: 19.30 uur. En natuurlijk worden tijdens het schaken ook alle RIVM-regels in acht genomen, wat onder andere betekent geen handen schudden vooraf en achteraf en de tafels verder uit elkaar.

De opstart vond plaats in een select gezelschap van acht schakers. Een aantal dat de komende weken naar verwachting weer wat aan zal groeien, al blijven ook nog enkele schakers om begrijpelijke coronagerelateerde redenen thuis. Internetschaak biedt voor hen nog steeds uitkomst.

Met slechts vier partijen in de eerste ronde kunnen we ze allemaal wel even nalopen. Pieter Couwenberg was de eerste koploper van het seizoen 2020-2021. Hij versloeg Yijun Zhan na een speculatief stukoffer. Pascal Graafmans bestormde met succes de koningsstelling van Matthijs Muis om zijn eerste punt van het nieuwe seizoen op te laten tekenen.

Een remise was er ook: een eindspel van pionnen plus loper tegen even veel pionnen plus paard leverde Rob van Esch en Erik Hamers ieder een half punt op. Als laatste waren Alex van Lanen en Jasper Kools bezig. Een onzorgvuldige manoeuvre in het middenspel werd vakkundig afgestraft door Jasper: 0-1.

Vooralsnog (door het coronavirus is eigenlijk alles onder voorbehoud) speelt EGS weer elke week op dinsdagavond in Jan van Besouw. Aanvang 19.30 uur. Zomaar binnenlopen is er in deze coronatijden helaas niet bij: meld je vooraf (en ajb niet op het allerlaatste moment) via e-mail aan op schaakclubegs@gmail.com.

UPDATE: Ook met het eerdere sluitingstijdstip voor horeca (en dus ook Jan van Besouw), speelt EGS gewoon door in Goirle, maar wel tijdelijk met kortere bedenktijd, zodat de partijen in ieder geval op tijd zijn afgerond.