7 mei 2020 Verslag van Thomas

EGS Online en de 40 schakers – 100% en broedermoordaanslag

Het is begrijpelijk dat ze bij de naamgeving van het sprookje hebben gekozen voor “Ali Baba en de 40 rovers” want de titel van dit artikel spreekt toch wat minder aan. Desondanks is het een mooie mijlpaal dat E.G.S. online inmiddels 40 leden hebben uitgesmeerd over verschillende generaties, landsgrenzen (enkele van onze vrienden van Turnhout doen mee) en schaakverenigingen. Het is leuk om te zien dat steeds meer mensen onze clubavond op dinsdagavond weten te vinden. Mocht je dit nu lezen en zin hebben om een keer gratis en vrijblijvend aan te haken hoef je alleen maar een (gratis) account op chess.com aan te maken en lid te worden van de E.G.S. online groep: Handleiding.

EGS’er speelt online schaak tijdens wekelijkse snelschaakcompetitie – Goirle, 2020 [1]

Okee, voor zover de organistorische zaken, maar niet zover het goede nieuws. Op de afgelopen twee dinsdagen is er namelijk weer telkens door 20 schakers deelgenomen aan de zevenrondige snelschaakcompetitie. De eerste hiervan (op 28 april) werd gewonnen door Pascal. Hij wist als eerste de magische score van 100% wist aan te tikken, nadat hij de week daarvoor al dichtbij was met 6.5 uit 7. Op de voet werd hij gevolgd door Bart. De Diessenaar verloor alleen van Pascal, en zit al verschillende weken tegen de kop van het klassement aan. Ongetwijfeld zal hij binnenkort zijn dark-horse-status gaat waarmaken. Het brons was voor TakkieDeTeckel, een teckel die heeft leren schaken, wat natuurlijk ook een prestatie van formaat is. Hij verloor op zijn beurt weer alleen van Bart en Pascal en won verder alles. Bijzondere vermelding voor de goede prestaties van Pieter, Bram en Erik die met 4 punten een mooie plaats in de subtop veroverde (naast de stabiel presterende Cas). Grappig genoeg draagt deze ronde ook weer bij aan de statistiek dat Zwart het in onze online competities het bovengemiddeld goed doet:

Met deze informatie gaan we door naar de meest recente editie van het snelschaken. Met 20 deelnemers en in een sterk veld wist niemand de schade op 0 te houden. Uiteindelijk wist Thomas met hulp van Jasper, die Pascal de doorslaggevende nederlaag toebracht, met 6 uit 7 de eerste plaats te bemachtigen; nota bene door diezelfde Jasper in de laatste ronde te verslaan. Pascal wist de schade tot een remise tegen Thomas en de eerdergenoemde nederlaag te beperken en eindigde met 5.5 uit 7 ongedeeld tweede. De “poursuivants” die de derde plaats mochten delen waren dit keer Bart en Jasper. Bijzondere vermelding voor Wim, die tot lang in het toernooi uitzicht had op een podium plaats, maar na een raketstart van 4 uit 5 zijn opmars gestuit zag. Verder ook opvallend was het uitstekende debuut van Turnhouter Eddy die met 4 uit 7 en louter nederlagen tegen de cracks een goede prestatie neerzette. Tenslotte aandacht voor de vaste waarden aan het toernooi wiens naam je wat minder vaak in de verslagen langs horen komen, maar wel degelijk verschillenden de stuipen op het lijf jagen (met hun spel). Rogier en Thijs wisten weliswaar niet tot score te komen, maar met de oefening die ze krijgen heb ik er geen twijfel over dat het loon naar werken nog zal komen.

Rest mij iedereen wederom te bedanken voor de deelname en iedereen (ook als je geen lid bent van onze/een schaakclub) uitnodigen om eens vrijblijvend mee te spelen op dinsdagavond. Kijk voor instrucites in bovengenoemde handleiding of neem contact op met een van de organisatoren (Jasper of Pieter), dan helpen zij je graag verder. Tenslotte vind je hieronder alle uitslagen, standen en partijen van de individuele snelschaakavonden:
Ronde 6 (28 april)
Ronde 7 (5 mei)