25 april 2020 Verslag van Thomas

EGS Online: Pascal pakt eerste toernooizege

Afgelopen dinsdag heeft de vijfde editie van het online schaken plaatsgevonden, met dit keer 17 deelnemers (waaronder 2 debutanten Bram van de Vrande en Fedor Sazonov) die voor de eeuwige roem strijdden. Deze speelavond bleek een prooi te worden voor Pascal, waarmee het dorp Goirle haar eerste gouden medaille kon bijschrijven. Met 6.5 uit 7 was deze overwinning zeer overtuigend, hij wist al zijn concurrenten te verslaan en ontsnapte alleen tegen Cas met een remise. De enige speler die enigszins gelijke tred kon houden was snelschaakspecialist Robin die al zijn partijen op een nederlaag tegen Pascal na wist te winnen: 6 uit 7 dus. Bart zette zijn abonnement op de derde plaats voort met een mooie score van 5 uit 7.

Verder zijn er mooie prestaties te melden van Wim, Matthijs en Henk die in dit sterke veld 4 punten bij elkaar wisten te schaken. Iedereen weer bedankt voor de deelname, volgende dinsdag gaan we weer verder. We hopen velen van jullie dan weer te zien, de details verschijnen wederom op deze website. Mocht je dit lezen en graag een keer mee wil doen (ook als je geen lid bent van de EGS), moet je lid worden van de E.G.S. online club op chess.com. Om hierin te ondersteunen hebben we een stap-voor-stap handleiding opgezet om een account te maken, lid te worden van de online club en deel te nemen aan het wekelijks toernooi: Handleiding. Tenslotte kunt u alle uitslagen, partijen, en de eindstand onder deze link vinden: Uitslagen, eindstand en partijen.

Ter afsluiting een aantal puzzeltjes voor de thuisschaker die maar niet genoeg kan krijgen van ons briljante geschaak 😉 De vraag luidt elke keer, hoe wint de speler aan zet materiaal.

Uit de partij tussen Frans en Pascal. Pascal staat met zwart een pion voor en heeft net met zijn pion op h5 het paard van g4 naar e3 gejaagd. Nu kan hij met een sterke zet materiaal winnen, wat hij ook deed; wat zou jij spelen met zwart?

In de partij tussen Matthijs en Bart lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor Matthijs (wit). Toch heeft zwart hier een zet die bijna meteen een eind aan de partij maakt.

Matthijs wist terug te slaan een paar rondes later in zijn partij tegen Wim (zwart). Wim lijkt door zijn loper op g6 te plaatsen de witte aanval te hebben afgeslagen, Matthijs vond echter een ijzersterke zet waarmee zwart in grote problemen komt. Weet jij hem net als Matthijs te vinden?