17 april 2020 Verslag van Thomas

EGS online: reuzendoder naast het podium

Hoe vaak zou het gebeuren dat in een zesrondig toernooi met 16 deelnemers de uiteindelijke koplopers niet tegen elkaar hebben gespeeld? Een doorgewinterd statisticus zou zich met dit probleem wel even bezig kunnen houden, maar ik gok dat het rond de 0.1-1% zal liggen. Dit heeft wel de situatie aan het eind van de ranglijst al een beetje weggegeven. De vierde editie van de online snelschaakcompetitie van EGS kende namelijk twee winnaars, Alex van Lanen (die bij iedere editie dat hij meedeed gedeeld bovenaan eindigde) en Thomas Kools. Beiden wisten 5 partijen te winnen, en (niet) toevallig ook verloren ze allebei van dezelfde man: Guus Vermeulen, die helaas in de omringende partijen een paar puntjes te veel liet liggen om aanspraak te maken op een podiumplaats. Uiteindelijk mocht Thomas op basis van weerstandspunten beslag te leggen op het goud. De derde plaats ging wederom naar Bart maar dit keer ongedeeld. Hij wist in de slotmeters Cas ondanks zijn goede toernooi achter hem te laten.

Ook waren er weer een aantal debutanten die van zich lieten horen: Wim en Erik. Ondanks het bescheiden aantal punten was duidelijk progressie te zien in het hanteren van het speeltempo door beide spelers. Rest me nog even aandacht te vestigen op een andere speler die ondanks de plek in de middenmoot boven zichzelf uitsteeg. Frans Leijtens wist net als 4 anderen een score van 3 punten (50%) te behalen, maar met een klein beetje meer doortastendheid had er meer in het vat gezeten. In het bijzonder in zijn partij tegen Jasper had hij lange tijd zicht op meer, ondanks dat Jasper in de tijdnoodfase er met het volle punt aan de haal ging.

Ik kan helaas niet iedereen gaan noemen in het verslag, maar ieders deelname aan het toernooi werd weer zeer gewaardeerd. Inmiddels heeft het online-platform voor EGS al 30 leden, maar aangezien er geen bovengrens aan het aantal online-leden zit zijn ge├»nteresseerden (ook niet-EGS’ers) nog altijd van harte welkom. Mocht je mee willen doen online, maar weet je niet goed hoe dat werkt hebben wij een stap-voor-stap handleiding gemaakt om een account te maken, lid te worden van EGS Online en mee te doen aan een toernooi; Klik voor die handleiding hier.

Rest mij alleen nog even de link naar alle standen, uitslagen en partijen hier te plaatsen, en te melden dat we volgende week weer verder gaan. Hopelijk tot dan!