8 maart 2020 Verslag van Thomas

Zaterdagcompetitie: over onderzeeboten en klokken

KiNG 2 – EGS 1
Op 7 maart in het jaar 1900 was de Duitse oceaanstomer “SS Kaiser Wilhelm der Grosse” het eerste schip dat draadloos signalen naar de kade wist te verzenden vanaf open zee – een enorme mijlpaal voor de maritieme industrie. Als we vervolgens doorspoelen naar 7 maart in het jaar 2020, zien we dat EGS 1 een match speelt tegen Tilburgse ploeg en parttime onderzeeboot (hun zelfbedachte bijnaam) KiNG 2. Hoewel de Goirlese oorlogsvloot niet op zo’n manier geschiedenis kon schrijven als de Kaiser Wilhelm, was het toch een gelegenheid om de titeldromen van ons in stand te houden. Gezien de afwezigheid van een paar van de ratingtoppers van KiNG was dit een uitgelezen kans.

Het beloofde een gunstige middag te worden voor de Goirlenaren die werd ingeluidt door Thomas en Artur die de laatste 3 rondes al hun partijen al gewonnen hadden en die goede lijn doortrokken. Artur kreeg van zijn tegenstander de gelegenheid om een blokkadepaard te installeren op f3, vlakbij de kort gerocheerde witte koning. Toen vervolgens ook de h-lijn nog open kwam te liggen bezweek wit snel onder de druk: 0-1. Thomas had een (onverwacht) makkelijke middag, hij kreeg van zijn tegenstander de kans een stuk te winnen voor twee pionnen. Toen even later met een aardige combinatie ook nog een belangrijke centrumpion van wit verloren ging was het sprookje wel uit: 0-2.

Ondanks het feit dat Bart zijn eigen ondernemende spel net niet de juiste voortzetting wist te geven (1-2), waren de vooruitzichten nog altid uitstekend. Het enige bord waar grote problemen te bespeuren waren was bij Robin, die tegen de topscoorder van KiNG zich tot verdedigen beperkt zag worden. Ard van Beek, voor de verandering aan bord 1 geposteerd trof oud-EGS’er Bram van de Vrande die zich strategisch op bord 1 had geparkeerd. Het was een onverwacht positioneel verantwoorde partij waarin Ard de witveldige loper van Bram vastzette, resoluut een remiseaanbod afsloeg, doordrukte, en vervolgens bij de eerste grote fout van Bram genadeloos toesloeg. Met een stuk meer op zak was het winnen van het eindspel een peulenschil 1-3. Inmiddels had Robin zich knap losgewerkt van de druk en had weten af te wikkelen naar een eindspel met K+P+5p tegen K+L+5p waarin Robin probleemloos remise kon houden, maar ook niet meer dan dat(1.5-3.5).

Jasper kon uiteindelijk het winnende punt maken. Vanuit de Orang-oetan opening (1.b4) wist Jasper na een hoop geprul de ver doorgelopen b-pion te veroveren, maar wit leek wel wat druk daarvoor terug te krijgen tegen de zwarte geïsoleerde pion op b7. Toen deze echter niet werd teruggewonnen moest de Tilburger in de aanval waaruit Jasper in de counter het meeste gevaar wist te stichten: 1.5-4.5. Bram van Huijgevoort had inmiddels vanuit een complex middenspel in tijdnood zijn stelling naar de remisehaven geloodsd. Echter op de 41ste zet, net nadat hij naar de tussenstand had geïnformeerd (de match was al gewonnen) miste Bram een tactische verdediging van een pion die hij later alsnog had kunnen winnen. Een toren was de schade en de partij was op een zure manier meteen voorbij: 2.5-4.5. Dit was geen reden tot paniek, want Alex was al 3 uur op het gemak bezig zijn stuk meer ten gelde te brengen op bord 5, wat na lang laveren, maneouvreren en herpositioneren lukte. Toen alle coördinatie er eenmaal was werd de voorsprong te veel: 2.5-5.5.

Al met al een fijne overwinning voor ons vlaggenschip, dat nu verrassend aan de leiding gaat. Desondanks zullen alle zeilen nog bijgezet moeten worden om onze eerste plaats te consolideren, te beginnen met de thuiswedstrijd tegen middenmoter De Raadsheer 1 uit Zundert, een op papier gelijkwaardig team. Tegen die tijd hoort u meer van ons.

EGS 2 en EGS-NBSB naar het oosten
Waar het EGS 1 voor de wind gaat, wachten EGS 2 en het EGS-NBSB team nog op hun eerste twee matchpunten. Beide teams trokken naar het oosten om daar te proberen de eerste winstmatch in de wacht te slepen. Het NBSB-jeugdteam kwam van een koude kermis thuis; Thijs Spapens, Ciske Meeuwsen Venema, Jonas Pulskens en Jerion Roelin wisten hun sterke Helmondse tegenstanders geen pootje te lichten. Uw schrijver heeft echter geen enkele twijfel dat met de inzet die de jeugd toont en het spelen van partijtjes tegen sterkere spelers die winstpartijen vanzelf een keer gaan komen; ga zo door!

EGS 2 ging naar de Brabantse Kempen om in Asten in dorpshuis De Klepel (zie titel) het derde team van de plaatselijke SV de Combinatie te bekampen. Nadere beschouwingen volgen misschien nog, maar ik kan in ieder geval melden dat het een mooie 5.5-2.5 overwinning is geworden voor de onzen. Winstpartijen van kopman Maarten, Rob (die inmiddels op een fraaie 3 uit 4 staat), Andrei en het Franse blok op 6 en 7 (Brock en Leijtens) leidden tot een 5-0 voorsprong. Tel daar een remise van jeugd in opkomst Fedor en verliespartijen van Peter en Ben bij op en je komt op 5.5-2.5 uit. Hiermee nestelt EGS 2 zich in de middenmoot van klasse 7B. Over 3 weken komt buurvereniging De Oude Toren uit Berkel Enschot op bezoek. Tot dan!