23 februari 2020 Verslag van Thomas

EGS A ontdoet zich van titelstress in Tilburg

EGS A – KiNG B, de nummer 3 tegen de nummer 1 in de poule; 7 matchpunten om 6 matchpunten een echte el classico binnen klasse 1A in de avondcompetitie. Vooraf favoriet was KiNG die een handvol ratingpunten meer aan de borden weet te krijgen, maar de onzen hadden natuurlijk de kracht van de jeugd en zitten in de bloei van hun schaakleven. Ik heb het natuurlijk over Thomas, Bart, Robin en Bram (van Huijgevoort).

“Je leert elke dag wat nieuws” is een aloud gezegde en op basis van het kleurrijke verslag van onze Tilburgse tegenstanders. Op de topbord-partij tussen ene Jansen en Thomas kwam een variant op het bord die de “Dragostea Din Tei” werd genoemd (voor de onwetenden: de grootste hit van dé Moldavische boyband O-zone op hun tijdloze album DiscOzone, een megahit toen uw schrijver nog op de basisschool zat). De partij zelf was een interessant steekspel waarin Jansen de opening beter kende, maar Thomas uiteindelijk de boel goed droog wist te houden. Uiteindelijk miste Thomas twee tactische kansen om de partij te winnen, maar toen die twee werden gemist ging het gebeuren als een nachtkaars uit: 1-0 voor KiNG.

Op bord twee zat Bart, die daar Bo de Veth trof een van de grootaandeelhouders (lees: oprichters) van KiNG. In een wat onorthodoxe opstelling koste Bart een onachtzaamheidje een tempo die hij niet kon missen. Bo speelde met veel kracht al zijn stukken naar voren terwijl Bart lijdzaam moest toezien hoe al zijn stukken op ongelukkige velden werden gedwongen. Met een krachtig kwaliteitsoffer werd de kluis gekraakt en was het pleit in ons nadeel beslecht: 2-0.

Gelukkig was het niet alleen misére vrijdagavond. Om in de muziekverwijzingen te blijven leek Robin in het spelen van zijn partij geïnspireerd te zijn door het nummer “no surprises” van Radiohead, want heel lang gebeurde er bijzonder weinig in zijn partij tegen Youri Gerritse. Er werden wat stukken gerolen en in een eindspel met 2 torens, loper en een zooi pionnen moest hij weliswaar 10 zetten doen in 2 minuten, maar dat is voor een snelschaker als Robin geen reden om de alarmbellen af te laten gaan. Vervolgens ging Youri in een ultieme poging het resterende toreneindspel toch nog te winnen te ver. Zwarts koning stond helemaal op b1, terwijl Robin met f-, g- en h-pion ongehinderd naar de winst wandelde: 2-1.

Bram van Huijgevoort speelde op bord 4 tenslotte tegen Frank Lambregts, een van het cohort voormalig De Pion-spelers (Roosendaal) die uw auteur vroeger met enige regelmaat op jeugdtoernooien tegenkwam, die tegenwoordig zijn schaakdagen in Tilburg slijt. In een ongebalanceerde stelling accepteerde Bram een geïsoleerde h-pion met als tegenprestatie dat de witte koning op de koningsvleugel op een halfopen g-lijn kwam te staan. Van een aanval kwam het helaas nooit terecht, want voor hij het doorhad maakte een aftrekschaakje een einde aan de aanvalsaspriaties: Dame weg en 3-1 voor KiNG.

Al met al een ingecalculeerde, en niet geheel onverdiende nederlaag, alleen op bord 1 was er serieus perspectief op meer. De punten blijven dus helaas bij de sympathieke Tilburgers en het avond-vlaggenschip kan de rest van het seizoen gaan uitbuiken als solide nummer 3 in het klassement