5 februari 2020 Verslag van Thomas

NBSB beker A: EGS dendert door naar halve finale

Lekker chargerende titel toch? Afijn, de volger van onze verslagen weet dat EGS en het A-bekertoernooi van de Noord-Brabantse schaakbond een beetje samengaat als water en olie. Niettemin wisten wij de vorige ronde met de hakken over de sloot De Kemppion uit te schakelen en mochten wij voor de kwartfinales thuis aantreden tegen een viertal sympathieke Eindhovenaren. Namens ons zaten Thomas, Jasper, Pascal en Bart achter de 64 velden.

Pascal (w) kletste er als vanouds stevig in tegen Jan Toorman (1894). Hij pakte wat ruimte op de koningsvleugel en Jan zoals typisch in de opening op de damevleugel. Pascal gooide olie op het vuur door een pionoffer te brengen op f5. Of het helemaal correct was was de vraag, maar met hoe het liep kreeg onze recordkampioen verwoestend ogende compensatie. Het vizier stond daarna echter kort even niet op scherp; dat korte ogenblik van verslapping was genoeg voor Jan om het vege lijf te redden door af te wikkelen naar een gelijk toreneinspel: 0.5-0.5.

Het vooruitzicht was echter al goed voor de onzen, met veelbelovende stellingen bij Jasper en Bart. Kopman Thomas zag zich in een typische egel-stelling verzeild raken. Voor degenen die dat niet kennen, stel het je voor als een opgerolde egel: zwart beperkt zich tot het zijn stukken achter zijn pionnnen op de zesde rij te verschansen, om vervolgens op het geschikte moment een stekel uit te slaan. Hij had het bijkomende voordeel dat tegenstander Nico Schellingerhout (1880) al vrij snel op onbekend terrein was en veel tijd nodig had om de juiste plannen te vinden. In tijdnood van zijn tegenstander wist Thomas uiteindelijk de beslissende stekel te vinden: 1.5-0.5.

Het winnende punt werd dit keer binnengekopt door Jasper, spelend tegen Dennis van Kuijk (1760). Zijn opening leek weinig winstkansen te bieden, maar wits pion op e5 bleek een vervelende wig in de zwarte stelling. Zwarts stukken konden niet veel uitrichten terwijl Jasper de zijne naar de koningsvleugel dirigeerde. Net toen de zwarte koning het veld wilde ruimen wist hij met een sterk stukoffer de koningsstelling te kraken de laatste zwarte beveiliging te omzeilen om vervolgens als een volwaardig bankrover er met de buit vandoor te gaan: 2.5-0.5

Resteert Bart, die een partij speelde die lange tijd in balans was en al vrij snel stond een zware stukken eindspel op het bord. Hij liet hier weer eens zien een degelijk eindspelspeler te zijn, kleine foutjes van zijn tegenstander Erik Bouwmans (1800) werden afgestrafd, en hoewel het lange tijd binnen de remisemarges bleef, was het koorddansen voor Erik. In de praktijk bleek het niet meer te houden: 3.5-0.5

Een fijne overwinning voor het A-bekerteam, waar iedereen in goede doen was. De volgende stap is de halve finale die zal worden gespeeld tegen KiNG (Tilburg), Waalwijk, of de winnaar van de match De Raadsheer (Zundert) – ’t Paardje (Made). Zodra wij meer weten, lezen jullie het hier, tot later. (Voor een verslag vanuit Eindhovens pespecitef kun je hier klikken.