22 januari 2020 Verslag van Alex

EGS B blijft ongeslagen, maar of we daar blij mee moeten zijn…

Het goede nieuws na ronde 4 van de avondcompetitie: EGS B is nog steeds op kampioenskoers. Het slechte nieuws: kampioen worden is wel een heel stuk lastiger geworden. In Goirle werd het 2-2 tegen De Drie Torens C.

Op papier was DDT C een zwakkere tegenstander. Gek genoeg verkleinde fysiek ongemak/ziekte de ratingkloof voor aanvang al een heel eind. Bij EGS B moest de hoogste gerate speler op het laatste moment afzeggen, bij De Drie Torens verscheen als gevolg van afmeldingen een invaller op bord 1 die zo’n 300 puntjes meer meenam dan enig andere speler van dit team.

Maar dan nog, ook in de gegeven opstelling was het Goirlese team in theorie het sterkste. In de praktijk bleek daar niet zo veel van. Ja, Maarten de Wit kwam nooit in de problemen en boekte aan bord 4 zijn vierde zege van het seizoen (4 uit 4!). Maar daar stond tegenover dat op bord 1 Alex van Lanen al na een zet of vijftien verloor (en vervolgens uit een soort zelfpijniging, maar laten we het vriendelijk team spirit noemen, nog een zet of dertig tegen beter weten in doorspeelde): 1-1 derhalve.

De twee tussenliggende borden leverden vier halfjes op, voor elk team twee. Pieter Couwenberg was het eerste klaar in een evenwichtige stelling die misschien zelfs iets minder was voor hem ging Pieter in op een remise-voorstel. Cas Overzier liet zich op bord 3 wat te veel meeslepen door het matige klokmanagement van zijn tegenstander. Toen de van beide kanten fluks uitgevoerde zetten dertig tot en met veertig gedaan waren en de tijdcontrole gehaald was (zij het van Tilburgse kant nipt), mocht Cas niet klagen dat hij nog een half punt overhield aan de partij, die hij aanvankelijk nog zo mooi leek te domineren.

Lang verhaal kort: 2-2. Niet optimaal, maar ook geen ramp. Er vanuit gaande dat de noorderburen van King hun overige potjes wel allemaal winnen, zal EGS dat voorbeeld moeten volgen én in eigen huis de Tilburgse Koningen moeten verslaan in het onderlinge duel. Gemakkelijk gezegd. Nu nog doen…