22 januari 2020 Verslag van Thomas

EGS A pakt de volle buit tegen stugge Tilburgers

De teams van EGS hebben dit seizoen een deluxe-abonnement op wedstrijden tegen Tilburgse teams met maar liefst 6 wedstrijden verdeeld over KiNG, De Stukkenjagers, en De Drie Torens. Dinsdagavond stond een van de drie tweeluiken op het programma: EGS A (B) – De Drie Torens B (C). EGS A is sinds de nederlaag tegen Dongen druk bezig een recordaantal bordpunten te verzamelen om de achtervolging op KiNG in te zetten. De reeks 4-0’en in De Wildacker kon weliswaar niet worden voortgezet, maar we wisten wel de matchpunten in Goirle te houden. Hieronder een matchverloopje:

Jasper kreeg op bord 4 een wat onorthodoxe verdediging tegen met wit, maar waar Jaspers stukken zich vrij natuurlijk ontwikkelden stonden zwarts stukken elkaar ernstig in de weg. De witte pionnenopmars op de koningsvleugel zetten Jaspers tegenstander ertoe zich lang te rocheren, maar ook daar bleek de koning niet veilig: een mooie offercombinatie eindigde in mat met dubbelschaak: 1-0.

Hierna kwam het aan op even geduld hebben, want de overige Tilburgers waren uit taai hout gesneden. Bart kreeg tegen Paul van Duijnhoven de kans om vanuit in het middenspel wit terug te duwen met een pionnenopmars in het centrum. In de wedrzijdse tijdnood was het nog even spannend, maar Bart wist uiteindelijk toch het punt binnen te hengelen.

Robin en Thomas moesten met zijn tweeën zorgen dat er nog minstens een half punt en dat kwam nooit in grote gevaren. Thomas kwam vanuit de opening in een stelling waarin wit het loperpaar maar een structurele zwakte had. Hij kon zonder veel in gevaar te komen lange tijd wit onder druk zetten, maar stond een onnauwkeurige ruil toe, waardoor wit precies de boel bij elkaar kon houden. Ondanks verwoede pogingen gaf wit geen krimp en was de remise verdiend:2.5-0.5.

Captain Robin wist uiteindelijk vanuit een complex middenspel een pionnetje te winnen, maar in het resterende toren + loper eindspel was de activiteit van de zwarte stukken genoeg om te compenseren voor de materiele achterstand. In vliegende tijdnood en na verschillende remiseaanboden door de partij heen, was het om 23:30 ook echt remise: 3-1.

Een goede overwinning van EGS tegen de prima spelende Tilburgers. Volgende week staat de kraker bovenin EGS A – KiNG B op de agenda; Als die wedstrijd wordt gewonnen heeft EGS nog prima kansen om de eerste plaats te pakken, al zal het nog niet gaan meevallen. U hoort tzt nog van ons!