15 december 2019 Verslag van Thomas

Schaken rond de kerstboom: EGS 1 in Arnhem

Onderweg naar Arnhem fantaseerde de Hilvarenbeekse auto of we misschien niet in de Gelredome zouden spelen. Voetbalclub Vitesse speelde immers toch uit en voor de kraker “Arnhemse SchaakAcademie (ASA) 2 – EGS 1” in klasse 4H is een goed decor toch wel vereist. In de pauze zou Michael Bublé dan een kerstmedley kunnen voordragen (het blijft toch kerst). Onze teleurstelling was dan ook groot toen we door het navigatieapparaat vol gas langs het grote stadion werden gestuurd. Het decor bleek een middelbare school die ook al in de kerstsfeer was een kleine sfeerimpressie:

U begrijpt, met de gezelligheid zat het wel goed tegen het jeugdige team van ASA. Voor de nummervreters: op papier waren beide teams aan elkaar gewaagd met gemiddelde ratings van 1832 (ASA) en 1820 (EGS). De acht die het vandaag voor EGS mochten doen waren:
1. Thomas Kools (w)
2. Bram van Huygevoort (z)
3. Alex van Lanen (w)
4. Robin Verhoeven (z)
5. Jasper Kools (w)
6. Bart Plasmans (z)
7. Ruud Licht (w)
8. Arthur Kuszelewski (z)

Naar het schaken dan; EGS kende een valse start in deze decemberse match. Alex van Lanen kreeg een bekende gambietopening tegen waarin zwart altijd lange termijn compensatie heeft en die zijn tegenstander goed leek te beheersen. Lange tijd leek hij de boel wel bij elkaar weten te houden, maar na lang verdedigen kraakte uiteindelijk de witte stelling toch te veel. Onder de sterke constante druk van zijn tegentander verloor hij ergens materiaal, terwijl zwart nog steeds zijn stellingsvoordelen had: 1-0. Soms is het niet gunstig dat we tegenwoordig wereldkampioen-sterke schaakcomputers hebben die in onze broekzak passen. Bart dacht in zijn partij de onderliggende partij te zijn, maar in de (computer)analyse bleek hij verscheidene kansen te hebben om groot voordeel te krijgen. Ook al lagen die mogelijkheden niet heel erg voor de hand. Zoals het ging verloor hij uiteindelijk vrij geruisloos: 2-0.

Om bij de Hilvarenbeekse delegatie te blijven:: Jasper was duidelijk niet geïntereseerd in vrede op aard, zoals voorgeschreven tijdens het kerstfeest. De erg onambitieuze opstelling van zijn tegentsander zette Jasper aan tot een speculatief stukoffer, wat uiteindelijk niet echt rendeerde. Probleem voor de tegenstander van Jasper: hij had nog 1 minuut + increment voor iets minder dan 20 zetten. Hij koos dan ook eieren voor zijn geld door in een objectief gewonnen eindspel remise aan te bieden. Gezien de stand op het bord had Jasper ook geen reden om het aanbod te weigeren: 2.5-0.5. Grote broer Thomas kreeg op bord 1 een voor hem bekende variant op het bord, waarin het een klassiek geval was van wits aanval tegen de kort gerocheerde koning tegen zwarts aanval op de damevleugel. Het is (voor uw schrijver) altijd moeilijk om de vinger erop te leggen wat precies de verkeerde zet is in zo’n stelling, maar het feit is dat de witte aanval als een mes door de zwarte boter ging, getuige ook de matstelling: 2.5-1.5.

Bram was inmiddels zat al een tijdje vast in een verwurgingsstelling. De sterkste Arnhemmer had hem vanuit de opening steeds verder ingesnoerd en het gebrek aan coordinatie tussen zijn lichte stukken brak hem uiteindelijk op. Een verloren toreneindspel was uiteindelijk het einde van de rit: 3.5-1.5. De vooruitzichten waren echter goed voor de onzen, tenminste voor het verkrijgen van één matchpunt. Ruud speelde voor wat ik ervan meekreeg een strakke partij: Controle over het centrum, zwakke damevleugelpionnen van de tegenstander en actieve stukken. Hij wist onderweg een tweetal pionnen buit te maken die in het toreneindspel meer dan voldoende waren om zonder grote bokkensprongen het punt binnen te halen: 3.5-2.5.

Robin Verhoeven is na zijn verliespartij in de eerste ronde van de zatercompetitie helemaal los. Tegen jeugdtalent Jorick Laan was de stelling lange tijd in balans, tot Jorick besloot om ergens een stuk voor twee pionnen te geven. Onder het aanblik van de witte pionnenwals die op hem afkwam bleef Robin ijzig kalm. Langzaam neutraliseerde hij het gevaar van de pionnnen, won er een paar terug en ondanks de wat open positie van zijn koning kwam het volle punt nooit in gevaar, een fraai staaltje verdedigen en omzetten op bord 4: 3.5-3.5.

Komen we bij de laatste partij die nog bezig was, die van Artur (l):

Hij leek in een langzame laveerpartij altijd wel een beetje beter te staan vanwege de zwakke witte b-pion. Zijn tegenstander zag hierom de noodzaak om de boel rond beide koningen open te gooien. In de praktijk bleek zijn eigen koning hier echter het meest last van te hebben. Met enkele krachtzetten was groot materiaalverlies of mat niet meer te voorkomen voor de arme koning op h3: 3.5-4.5. Een mooi resultaat voor Artur die hiermee alweer twee partijen op rij heeft gewonnen.

Een verrassende overwinning dus voor de onzen waarmee we ons steviger in de subtop nestelen. Volgende keer staat een match tegen onze buren uit Vught op het programma die op dit moment exact met ons gelijk staan. Mocht u u afvragen wie die prachtige fotoos toch heeft gemaakt: het dankwoord hiervoor gaat uit naar huisfotograaf van Arnhem Niels Albers! Tenslotte kunt u alle persoonlijke uitslagen hier, en de stand in klasse 4H hier vinden.