5 december 2019 Verslag van Maarten

EGS B heeft heerlijk avondje in Avondcompetitie

Parallel aan het A-team speelde het B-team ook de derde ronde van de avondcompetitie in het zijzaaltje van De Wildacker. gelukkig zijn er maar twee avondteams, meer had niet gepast. Parallel maar in omgekeerde bordvolgorde waardoor de som van de bordnummers van de naast elkaar gelegen tafels steeds vijf bedraagt. Belangrijk? Neen, anders dan dat wortel vijf in de geometrie een belangrijk getal is en de wortel in dit jaargetijde een belangrijk attribuut.

Over naar het schaken: ook het B-team had een gemiddelde hogere rating dan de tegenstander uit Oisterwijk, een dikke 250 punten. Dat zou je dan in de uitslag mogen terugverwachten.

Maarten was op bord drie als eerste klaar na een uurtje spelen en 14 zetten. Zijn tegenstander trapte in een ogenschijnlijk simpel tactisch opzetje en kon na verlies van een toren en invasie van de dame op de zevende rij niets anders doen dan opgeven.

Daarna begon de fase van het wachten op de volgende score, deze kwam van Bram die op bord 1 speelde Tegen een gelijkwaardige tegenstander ontstond een gelijkwaardige stukkenverdeling en dus ook een gelijkwaardige puntendeling. Tussenstand 1,5-0,5.

Pascal op bord 2 had het wat moeilijk in de partij tegen zijn tegenstander: “man, wat was die taai zeg” verzuchtte hij na afloop. Op de enigszins leeggeruilde damevleugel probeerde hij de zwarte stelling binnen te dringen met een toren ondersteund door wat paarden. Maar ja, wat wil je als er op de achtergrond Sinterklaasliedjes worden gezongen en er pepernoten en speculaas uitgedeeld worden; dan is de taaitaai nooit ver weg, er was geen doorkomen aan, wat leidde tot remise. 2-1.

Cas speelde op bord 4 weer zo’n partij waar je als achteloze toeschouwer in het voorbijgaan van denkt dat het er niet zo goed uitziet, voor Cas dan. Maar zoals zo vaak is het de schijn die bedriegt. Cas had een loper voor twee pionnen en een bedrieglijk lege koningsvleugel. Daar waar het lijkt dat de koning dan op de tocht staat, is het ook een mooi leeg schootsveld voor de actieve stukken. Langzamerhand kwam er toch een titel van een oud kinderboek, iets met tien kleine (alhoewel er bij het schaken maar acht kleintjes zijn), bovendrijven. Cas rolde langzaam de 7-pionnenstelling van zijn tegenstander op, waardoor materieel en stelling technisch gezien de plus steeds groter werd en zijn tegenstander het voor gezien hield.

Eindstand na een mooie schaakavond: 3-1.

De volgende ronde is op 21 januari en dan spelen de EGS teams beiden tegen een De Drie Torens team: zes torens en acht spelers uit Theseus! Moet ook weer een mooie avond worden.