2 december 2019 Verslag van Thomas

EGS on Tour: Lier uit, altijd lastig

Met het ingaan van de laatste maand van 2019 proberen sommige EGS’ers nog het maximale uit hun contributie te halen door in België mee te spelen. Zo ook op 1 december; We beginnen in Lier, waar Thomas en Robin de barre reis naartoe hadden gemaakt. Onderweg naar Lier kregen we de optie om via de vredestraat te rijden om 1 minuut reistijd te besparen, maar u begrijpt dat er geen 90 km gechauffeurd gaat worden om een vreedzame remsie te sluiten. De reis ging gelukkig voorspoedig en na afslag Oelegem kwam al snel de skyline van Lier in zicht. Hieronder een matige foto die Thomas als sfeerimpressie had genomen van Lier, die niet echt eer doet aan de plaats maar beter hebben we niet. Gelukkig zat de sfeer er in ieder geval goed in.

:

Schaaktechnisch ging de start echter allesbehalve soepel voor de Turnhouters. Safet ging ergens in het Slavisch in op complicaties/bracht een stukoffer, maar zag zijn aanvalskansen niet uitkristalliseren. Het gevolg was een ondankbare stelling met een toren minder, die zijn tegenstander zonder al te grote problemen wist te verzilveren ondanks verwoede pogingen van Safet het tij nog te keren. Toch nog goed geknokt in een moeilijke stelling: 1-0 voor Lier. Het volgende resultaat kwam van Robin op bord 2; Hij wist in een siciliaanse opening het zijn tegenstander onvoldoende lastig te maken en redelijk vroeg stond er een min of meer gelijke stelling op het bord. Zwart had nog wel wat typische aanvalspunten in het siciliaans, maar schatte het rendement en het risico respectievelijk te laag en te hoog in. Een remiseaanbod werd na even nadenken door Robin geaccepteerd: 1.5-0.5.

Mark Bauwens (Turnhout) speelde op bord 3 een vlijmscherpe partij; Hij wist dankzij eens slimme penning een belangrijke witte pion buit te maken, maar omdat hij en zijn tegenstander tegengesteld gerocheerd waren, was er nog veel gevaar in de stelling. Op een gegeven moment was dit gevaar zelfs zo erg dat Mark zich genoodzaakt zag een stuk te geven voor drie pionnen. In de resulterende stelling met weinig tijd voor beide spelers toonde Mark zich handiger dan zijn tegenstander en wist uiteindelijk af te wikkelen naar een gewonnen eindspel: 1.5-1.5. Voor Thomas tenslotte was het eerste probleem waarvoor hij werd gesteld niet schaaktechnich, het was namelijk even de vraag of zijn tegenstander wel op tijd chter het bord zou verschijnen. Gelukkig kwam hij uiteindelijk (20 minuten later) toch binnengewandeld en kon er geschaakt worden. Met minimale middelen wist Thomas in het Hollands een plusje op te bouwen, maar was uiteindelijk misschien iets te enthousiast in het afruilen van stukken naar een eindspel waarin wit alleen passief kon verdedigen. Wit verdedigde zich lange tijd goed op zijn increment en had zelfs even kansen op meer dan een remise, maar na dik 5 uur schaken was de inmiddels ontstane zwarte vrijpion op e2 na een tactische fout niet meer te stoppen: 1.5-2.5.

Ook 3 afgevaardigden van EGS in het derde team van Turnhout; Henk Renders, Peter Ansems en François Brock speelden een thuiswedstrijd tegen het altijd lastige Mol. Gedetailleerd verslag volgt misschien nog, maar ik kan u in ieder geval melden dat het een 2-2 gelijkspel is geworden. Henk trof de sterkste mol(?) en moest het onderspit delven, waar Peter en François beiden een vol punt scoorden. Een nederlaag van Lander Maes (Turnhout) maakte de uitslag compleet.

Een mooie overwinning dus voor TUSK 1 waarmee ze stijgen naar de derde plaats in het klassement, achter Beveren en KASK (Antwerpen).

Turnhout 3 vinden we terug net onder de middenmoot in klasse 5H.