26 november 2019 Verslag van Maarten

NBSBBBR2: 2-2 is winnen!

Maandagavond trad het B-Bekerteam in de tweede ronde van de competitie aan tegen het team van De Drie Torens in denksportcentrum Theseus. Een soort van herhaling van vorig seizoen, echter toen speelden we in de eerste ronde tegen DDT. Er werd dan ook gesproken over een revanche, immers vorig jaar wonnen de onzen om uiteindelijk de beker te winnen. Hoe zou het dit seizoen verlopen?

De oudgedienden Cas en Maarten werden voor deze wedstrijd versterkt met Frans en Sjeng, iets wat overigens resulteerde in gemiddeld 100 ELO punten minder per bord. Maar, punten zeggen niet alles: de prijzen worden aan de meet verdeeld.

Behalve bij Maarten gingen de partijen rustig van start, na een uur spelen had Sjeng 10 zetten gedaan, Maarten 20, Cas 13 en Frans 13. Na twee uur spelen was dat respectievelijk 20, 30, 22 en 16. En dat terwijl je er 40 moet doen in drie uur wedstrijdtijd.

Dit leidde ertoe dat Sjeng, op bord 1, de pot onverbiddelijk afgevlagd zag worden. Hij stond helaas al een paard achter op dat moment, niettemin toch jammer. Frans speelde op bord 4 een puike partij, maar verloor ergens het zicht op een mooie overwinning en werd pardoes mat gezet. Cas daarentegen was langzaam bezig om de vijandelijk koningsstelling onder vuur te nemen met zo ongeveer alle stukken die hij mocht aanraken. Dit leidde tot een eindspel met dame tegen toren en wat pionnen. Toen een van deze pionnen ook mocht uitgroeien tot een dame was mat niet alleen nabij maar ook gegeven. De stand was toen 1-2 en het al dan niet de volgende ronde bereiken hing af van Maarten. Alleen winnen was goed genoeg.

In een wat voorzichtig opgezette stelling van zijn tegenstander kreeg Maarten de kans om met een paard en loper de twee torens, een paard en een loper op de achterste rijen bezig te houden. Tot het onvermijdelijke gebeurde: het paard sloeg toe als een kamikaze en veroverde daarbij een toren. Daarna leek het appeltje eitje, echter taai verzet leidde tot een eindspel met K+T tegen K+L en enkele minuten op de klok. Een remisevoorstel uit een van de drie torens werd afgewimpeld en door snel spel veroverde Maarten de loper en een tiental zetten later was het mat uitgevoerd, eindstand 2-2.

Door de regels van de NBSB geldt in een 2-2 stand, behalve bij 4 remises, dat om een einduitslag te krijgen, de partij van bord 4 wordt “vergeten”. Wat restte was een 2-1 stand in het voordeel van EGS dat daarmee de derde ronde, tevens halve finale, gaat spelen in de eerste week van februari 2020.