23 november 2019 Verslag van Thomas

Vervroegd sinterklaas voor EGS 1

Sinterklaas kwam dit jaar met de stoomtrein aan in Apeldoorn, maar waarom? Het sinterklaasjournaal claimde dat dit kwam doordat het paard van de sint koudwatervrees had, of iets van die strekking. Wij wisten echter beter bij EGS; Zaterdag 23 november moest namelijk het Gelderse Rivierenland 1 op bezoek komen. En hoe kom je weg uit Rivierenland? Inderdaad, met een boot, een stoomboot welteverstaan. Blijkt dat de pakjesboot 13 aangemeerd lag in Tricht. Nu kunt u zich afvragen wat voor connecties EGS heeft dat zij op dit soort geheime informatie van de goedheiligman kunnen komen. Welnu, voorafgaand aan de match tegen de Gelderlanders kregen we namelijk hoog bezoek:

U begrijpt, alle bovenstaande informatie komt dus uit eerste hand. Gewapend met pepernoten kon het vlaggenschip dus beginnen aan de belangrijke match tegen Rivierenland, een ploeg die qua sterkte vergelijkbaar is met ons EGS. Winst zou EGS op een mooie 50% score brengen met volop perspectief op een plaats in de middenmoot. Een nederlaag zou betekenen dat EGS het degradatiespook ziet opwaren, wie wordt de EGS ghostbuster?

Ruud Licht en zijn tegenstander hadden beiden goed de turbo erop bij hun partij, want ze waren al vrij vroeg in de middag klaar. Na een aantal schermutselingen op de koningsvleugel wist Ruud een vrijpion te creëren, die met ondersteuning van de zwarte toren en paard zijn tegenstander zoveel hoofdbrekens bezorgde dat onze “fliets te fiets” een punt kon bijschrijven: 1-0. Het vervolg liet even op zich wachten, veel geschuif en gelaveer in Goirle vanmiddag. Bram en zijn tegenstander waren bezig met operatie stofzuiger, Bram wist weliswaar zwarts sterke loper te ruilen, maar toen zwart vervolgens bijna alle andere stukken besloot te ruilen, was er weinig meer te doen op het bord: 1.5-0.5.

Toen kwam er een vuiltje aan de lucht, Alex, misschien in zijn hoofd al bij de altijd lastige dorpsquiz van Goirle, werd stevig onder druk gezet door zijn tegenstander. Deze wist met minimale middelen en een loper als een zoeklicht een pion buit te maken. Het gebrek aan coördinatie van de zwarte stukken maakten een verloren toreneindspel het resultaat: 1.5-1.5. Wie dacht dat het een benauwde uitslag zou worden op basis van deze tussenstand zou deze middag bedrogen uitkomen. Het eerste goede resultaat kwam van het bord van Robin, die zijn tegenstander kon verleiden tot een avontuur met zijn dame. Het was een bekende variant waarin wit altijd wat beter zou moeten staan. Met paarden op h1 en a8, was het chaotisch. Zijn tegenstander had hiervoor zoveel tijd nodig dat hij nog vijf minuten over had voor de resterende 25 zetten. Dit in combinatie met zijn toch al gammele stelling was een recept voor ellende en het duurde dan ook niet lang voor hij tactisch in de fout ging: 2.5-1.5.

Duo Kools en Kools zorgden voor de verdere aankleding van het Goirles feestje dat zich aftekende op de borden. Thomas liet zich een beetje zet-volgordeën in de openingen en kwam ongewild in een variant van het Engels terecht, waarin hij niet goed op de hoogte was van de juiste plannen. Zijn tegenstander besloot de ontstane spanning in het centrum op te lossen door de pionnenstructuur vast te leggen, waardoor de stelling kenmerken kreeg van het Frans. Een moment van onoplettendheid van zijn tegenstander leverde Thomas een pion op, waarna deze het lek niet meer boven kreeg: 3.5-1.5. Jasper smaakte toen het genoegen om de winnende treffer te maken. Eerlijk is eerlijk, hij kwam op zijn zachtst gezegd matig uit zijn speculatieve gambietopening. Als een groep space invaders daalde de witte stukken langzaam neer op de zwarte stelling, maar toen de knock-out maar niet kwam kon Jasper zich herstellen. Sterker nog, de zwakke zwarte velden van wit waren zo problematisch dat hij zich genoodzaakt zag een torenoffer te brengen. Zoals zo vaak echter, als een torenoffer niet werkt sta je ineens een toren achter: 3.5-1.5. Een knap resultaat tegen een sterke tegenstander (~1950 elo).

Geen enkele druk meer dus bij Bart en Arthur die op dat moment nog aan het spelen waren. Bart etaleerde zijn goede vorm van de laatste maanden weer eens, hoewel het dit keer niet van een leien dakje ging. Het was regelmatig stuivertje wisselen in een partij waarin Bart op de koningsvleugel aanviel en zijn opponent op de damevleugel. Uiteindelijk was Bart net iets doortastender in het uitvoeren van zijn aanvalsplannen, waardoor hij een kwaliteit kon winnen. Het zwarte paard kwam uiteindelijk hoeven tekort om de witte vrijpionnen op de koningsvleugel tegen te houden én zijn eigen vrijpionnen te verdedigen: 5.5-1.5. Het getuigt van grote vechtlust dat Arthur met deze tussenstand nog rustig de tijd nam om zijn betere eindspel te verzilveren. Na in de opening het initiatief aan zijn tegenstander te hebbben moeten laten, vergiste zijn tegenstander zich en kon Artur een loper winnen voor twee pionnen. Met veel geduld bouwde hij door: hij ruilde een van de twee torens, maakte zijn andere toren actief en pikte de twee pionnen weer op. Ondanks flinke tegenstand wist hij uiteindelijk zonder grote problemen zijn materiële voorsprong in het punt om te zetten en zijn eerste volle punt voor EGS te scoren! 6.5-1.5.

Een éclatante overwinning voor het Goirlese team dus, verrassend in die zin dat Rivierenland op papier het sterkere team voor de dag bracht (gemiddeld 40 punten per bord sterker). Hoewel de grootte van het verschil geflatteerd is, valt er mijns inziens niet veel op de winst van de onzen af te dingen. Het geeft aan hoeveel latente energie er in dit team zit, dat verschillende spelers het in zich hebben om een op papier veel sterkere speler toch te kunnen vloeren! Na dit vroege sinterklaascadeau wacht volgende ronde een (nog) zwaardere opgave: een uitwedstrijd tegen titelkandidaat Arnhemse schaakacademie 2, tegen die tijd hoort u weer van ons.