17 november 2019 Verslag van Thomas

EGS on tour: Zen over de N(-weg)

Wist u dat op Vlaamse N-wegen maar 70 kilometer per uur mag worden gereden. Ik kan u zeggen, het onthaast wel lekker van de continue drang in Nederland om al maar harder en asocialer te gaan rijden. U kunt misschien al invullen: EGS was weer van de partij voor de vierde ronde van de interclubs, de Belgische zaterdagcompetitie op zondag. Uw verslaggever en Robin Verhoeven kwamen zoals gezegd helemaal zen aan in café St. Pieter na zich verwonderd te hebben over het grote aantal nachtwinkels in de gemeente Ravels, toch eens na het schaken het nachtleven daar verkennen. Ook Alex en Turnhoutse inbreng Mark Bauwens waren van de partij om de strijd aan te binden met het keurcorps uit Luik. Tevens EGS’ers op pad voor de “Brawl in Beveren.” Peter Ansems en Pieter Couwenberg daalden af naar Beveren om wraak te nemen voor de nederlaag die TUSK 1 daar eerder leed, maar natuurlijk vooral om lekker te schaken.

We beginnen zogezegd in Turnhout. Ook Mark bleek bevangen te zijn door een gevoel van vredelievendheid. Als een zwaardgevecht met veren ontvouwde zich een partij waarin wit noch zwart grote risico’s wilde nemen om de balans te verbreken. Toen Mark zag dat zijn openingsvoordeeltje in rook was opgegaan, en een remiseaanbod zijn kant in kwam vond hij het wel prima: 0.5-0.5 Donderwolken pakte zich samen boven de match toen Robin zich vanuit een gelijk opgaande opening liet röntgenen. De dader, ene W. Loper, ruilde zichzelf voor de zwarte toren en toen de witte dame ook nog ten tonele verscheen moest Robin de witte vlag hijsen: 0.5-1.5.

Een stunt tekende zich af, want met gemiddeld zo’n 300 chcoladepunten (het is toch Sinterklaas) meer werd een duidelijke overwinning wel een beetje verwacht. Gelukkig was daar Alex, in een gelijke stelling dwong hij zijn tegenstander achteruit. Vervolgens werd een pion gewonnen, maar het leek met het toren en een paard tegen T+L nog lang te gaan duren voor die pion zich zou laten gelden. Alex werd echter een hoop moeite bespaard, een matnet werd over het hoofd gezien waardoor de stukken al voortijdig in de doos konden: 1.5-1.5.

Resteert nog de partij van kopman Thomas. In een caro-kann opening besloot zijn tegenstander zich erg verdedigend op te stellen. Het gevolg was dat na wat schermutselingen zijn witveldige loper weliswaar een lange neus kon trekken naar het loeisterke witte paard, maar net als recent in ons land blokkeerde de boeren hem de weg. In een klassiek goed paard tegen slechte loper eindspel kwam na lang laveren de eerste materiële winst voor Thomas, waarna het pleit ondanks verwoede pogingen was beslecht 2.5-1.5. Een benouwde overwinning maar wel een mooie 4de plaats voor het Nederlands-Belgisch combinatieteam. Volgende wedstrijd is uit in Lier, tot dan!

Pieter en Peter dan, mochten bij schaakclub 64 in Beveren gaan proberen te stunten met Turnhout 3. Met bijna 400 punten minder per bord is het echter geen schande dat het een eclatante 3.5-0.5 nederlaag werd. Wel een persoonlijk succesje voor Pieter. Hij wist met zwart knap een 1800-speler op remise te houden.