16 november 2019 Verslag van Alex

Wij zijn EGS, wij zijn de beste (voorlopig)!

Er is een club in de regio, laten we die voor het gemak King noemen. Op veel fronten een bijzonder sympathiek stelletje. Goede schakers ook. Maar zelfs die maken wel eens een foutje. Zo eindigde het verslag over de belevenissen van King C in de eerste ronde van de avondcompetitie met de kreet ‘Wij zijn King en wij zijn de beste!!!’. (Ja inderdaad, met drie uitroeptekens.)

Nou kun je avonden discussiëren over wie de beste is. Federer of Nadal? Maradona of Pelé? Fischer of Kasparov (of toch Carlsen)? Maar één ding is sinds vrijdagavond 15 november wel duidelijk: King C is niet meer de beste. Dat is EGS B! In ieder geval voorlopig…

Nou zou de bescheiden schaker, zoals je die misschien in Goirle zou verwachten aan te treffen, erop kunnen wijzen dat de tegenstand van King C op papier sterker was dan die van EGS B (met name titeloutsider Oisterwijk A). Maar de eerlijke schaker, die je ook in Goirle zou denken aan te treffen, zou er dan ook op wijzen dat King tegen RSG een vol bordpunt cadeau kreeg omdat de Roosendalers maar met drie in het strijdperk traden.

Alle voors en tegens, op- en aanmerkingen (en niet vergeten de terzijdes!) op een stokje: wat ze ons niet meer afnemen is de stand na twee speelrondes. Die kunnen we uitprinten, boven ons bed hangen en elke avond voor het slapen gaan bewonderend bestuderen. Kortom: wij zijn EGS en wij zijn de beste! Voor even…

O, u kwam hier voor een wedstrijdverslag? Nou vooruit dan. DSC C – EGS B werd 0,5-3,5 en dat ging ongeveer zo:

Alex won snel nadat zijn tegenstander de deur richting het fatale veld h2 wagenwijd open zette: 0-1. Bram zag zijn tegenstander lang kundig verdedigen tegen een aanval op de koningsstelling, maar uiteindelijk toch de fout in gaan: 0-2. Pieter stond comfortabel, maar miste een gemeen tussenschaakje en mocht niet mopperen dat zijn tegenstander een paar zetten later akkoord ging met een remisevoorstel: 0,5-2,5. Maarten stond iets beter (pion meer) tot hij zijn opponent verschalkte met een gemene truc (toren meer) en snel daarna was het 0,5-3,5.