16 november 2019 Verslag van Thomas

EGS A verliest; maar wel iets op af te Dongen

Ik hoop dat de lezer mij de poging tot humor in de titel vergeeft. Het feit van de zaak is dat gemeenteteam Hilvarenbeek (ook wel bekend als EGS H) zijn tweede wedstrijd speelde in en tegen Dongen. DSC A kan gezien de sterkte van het team worden gezien als een van de kanshebbers voor de titel in klasse B1. Het hielp niet dat we met maar 3 spelers uiteindelijk ten tonele verschenen. Het menselijk geheugen is soms een heikel ding, de naam van het slachtoffer hiervan bedekken we met de mantel der liefde: 1-0 voor Dongen.

Drie spelers dus aan de bak in het parochiecentrum te Dongen: Thomas, Robin en Bart. Het bleek nogal een schouwspel te worden, maar niet op bord 2. Robin en zijn tegenstander waren beiden onder het oog van god niet van plan de ander het leven zuur te maken. Nadat een hele berg stukken van het bord gingen zonder noemenswaardige verandering in de toestand van de partij, was het leven wel uit de stelling verdwenen: 1.5-0.5.

Het leek erop dat Thomas en zijn tegenstander een soort ghostbusters-stofzuiger hadden voor het amusement in de partij, want alles wat er aan bord 2 ontbrak was er wel aan bord 1. Het was een knotsgekke partij vol tactische wendingen en spektakel. Het begon allemaal toen de zwarte koning van de Dongenaar onder de kreet Deus Vult zijn g-pion naar voren slingerde, recht op Thomas’ koning af. Hij wist het vervolgens goed dicht te houden en kreeg met een fraaie combinatie de winnende op de schoen. Hij verzuimde echter de kroon op zijn werk te zetten, en moest uiteindelijk het hele punt zelfs nog aan de Dongenaar laten: 2.5-0.5. Er zal in de loop van het weekend een analyse op de site verschijnen, warm aanbevolen als je van spektakel houdt.

Resteert de partij van man in vorm Bart. Hij speelde een redelijk reguliere siciliaan waarin hij op een zeker moment een stuk won. Ergens in de afwikkeling ging het echter niet helemaal lekker, en raakte hij het stuk weer kwijt. In het resterende Paard tegen loper eindspel met beide 3 pionnen kon Bart probleemloos nog een beetje druk blijven zetten, hoewel de stelling objectief gelijk was. Zijn tegenstander had uiteindelijk net te veel tijd nodig om het juiste verdedigende plan te vinden en ging in verloren stelling door zijn vlag: 2.5-1.5.

Een nipte nederlaag, en zeker uw verslaggever zal zichzelf nog wel eens achter de oren krabben over de gemiste kansen. Dank gaat uit naar onze gastvrije tegenstanders, en als wij zo blijven spelen moet een mooie eindklassering er sowieso inzitten. 3 december is de volgende ronde, dan komt De Baronie C op bezoek. Tot dan!