3 november 2019 Verslag van Thomas

EGS 1 dicht bij mini-stuntje tegen Waalwijk

Het is in recente tijd veelal de goed-nieuws-show geweest met de resultaten van de externe team van de gezelligste schaakclub van Goirle. Na winstwedstrijden van EGS A, EGS B en het NBSB-bekerteam B, was het zaterdag met een recordaantal van 40 schakers verdeeld over 3 teams gezellig druk in het Jan van Besouw huis. EGS 1 trof hier oude bekende Waalwijk, waar het al meerdere seizoenen op rij tegen uitkomt. Er rust wat betreft opstellingen ook een vloek op deze wedstrijd, want als EGS zich strategisch opstelt, zit Waalwijk in een ratingconforme volgorde en vice versa. Vandaag was dit niet anders, daar de vier sterkste spelers van Waalwijk zich op bord 4-7 hadden verschanst/strategisch hadden opgesteld, werk aan de winkel voor ons middenschip dus.

Als eerste klaar was Belgische troef Artur. In een partij waarvan uw verslaggever niet heel veel heeft meegekregen moest Artur op enig moment een pion inboeten. Even later was deze pion achterstand opgelopen tot een stuk, waar de captain van Waalwijk wel raad mee wist: 0-1. Ook op bord 5 mocht EGS de witte vlag hijsen, Jasper speelde een ondernemende partij tegen de sterkste Waalwijker (rating >2200). Hij snoepte al vroeg een pionnetje, maar kreeg vervolgens zo’n verwoestende aanval over zich heen dat hij het overzicht kwijtraakte en zijn tegenstander het buitengewoon fraai kon afmaken: 0-2.

Ondertussen was het sfeercommitee van het JVB begonnen met operatie trillend plafond. Een rock/soul/funk-bandje besloot eens even de limieten van hun versterkers te testen voor de schakers op de eerste verdieping. Onder deze omstandigheden kwamen de overige resultaten tot stand. Alex’ tegenstander liet zich verrassen door samenwerkingsverband toren-paard en moest een kwaliteit afstaan; hij wist echter nog zo veel praktische problemen voor Alex te creĆ«ren dat hij geen betere optie zag dan om zijn kwaliteit terug te geven. Het zware stukken eindspel bood hem te weinig aanknopingspunten om het nog echt te proberen vervolgens; 0.5-2.5. Vrij snel daarnaar werd de spreekwoordelijke aansluitingstreffer gemaakt. Waalwijk had op bord 1 hun bord-8-speler geposteerd, waar hij EGS-kopman Thomas Kools trof. Het ging best wel een tijdje gelijk op, maar toen Thomas zijn dame en loper op zijn tegenstanders koning kon richten begon zijn stelling te kraken, met kwaliteitsverlies tot gevolg: 1.5-2.5.

Man in vorm Bart Plasmans had, na zijn knappe remise tegen Thomas in het Stukkenjagers Open, ook vandaag weer een hele goede kans om zijn (op papier) fors sterkere tegenstander pootje te lichten. Hij wist een kwaliteitsoffer helaas net niet op waarde te schatten, waarna zijn tegenstander zijn stelling kon ontwarren en het karwei vakkundig afmaakte: 1.5-3.5. Even gloorde er nog hoop aan de horizon toen Robin zijn partij winnend afsloot. Hij had vanuit de opening meer ruimte, wat hij gedurende de partij wist vast te houden, waarna hij met een swingende (al dan niet ingegeven door de muziek) aanval uiteindelijk beslissend materiaal wist te veroveren: 2.5-3.5.

Het was toen helaas al duidelijk dat matchpunten waarschijnlijk te veel gevraagd waren. Bram van Huijgevoort had heel de partij een microscopisch plusje met zijn ruimtevoordeel. Zijn tegenstander was in een degelijke bui en gaf verder heel weinig weg. Hoewel Bram het nog lang probeerde kreeg hij geen ijzer met handen gebroken en was remise de logische uitkomst: 3-4. Dat betekende dat Erik de ontdankbare taak had om te winnen van een van de sterkste spelers van Waalwijk. Hij zat echter al heel de partij een beetje in de hoek waar de klappen vielen. Hij knokte zich nog erg knap terug in de partij en misschien, heel misschien was er een heel smal pad naar remise op enig moment, maar ook dat was zeer de vraag. Feit is dat Wilbert Schreurs niet van zijn stuk te brengen was en gedecideerd het late middenspel/eindspel naar de winst wist om te zetten. Een knappe prestatie van Erik dat hij zo’n sterke speler goed weerstand heeft kunnen bieden.

Waalwijk is een sterke ploeg en de 5-3 nederlaag is dus geenszins verrassend. Er zijn her en der wel kansjes op meer geweest en met een beetje meer geluk had 1 of meer matchpunten er misschien wel ingezeten. Al met al is de kleine nederlaag een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen gedurende de middag. Volgende match op de agenda is de thuiswedstrijd tegen Rivierenland (Tricht (Ge)). Als deze match niet op een boot te water wordt gespeeld zal uw verslaggever uiteraard teleurgesteld zijn. Rivierenland is een team van vergelijkbare sterkte, dus daar zullen twee matchpunten heel welkom zijn.