21 oktober 2019 Verslag van Thomas

EGS on tour: 51.1394° N, 4.8388° E

Terwijl ronde 2 voor EGS 1 nog gespeeld moet worden, is in België afgelopen zondag alweer de derde ronde van het schaakseizoen in de zogenoemde interclubs gespeeld. Dynamisch Dutch Drietal Robin, Alex en Thomas trokken gezamenlijk door het Vlaams lentelandschap richting Noorderwijk, een klein dorp onder de rook van Herentals. Hier troffen zij Artur om aldaar de lokale S.V. het vuur eens flink aan de schenen te gaan leggen.

Robin was blijkbaar zo onder de indruk van de schoonheid van Noorderwijk dat hij de behoefte zag daar meer van te gaan zien. Hij ontketende in een zijvariant met wit een stukoffer, waarover de computer bij aanname van het offer wit een score van +5 gaf. De witte stukken raasden als een tornado door de zwarte stelling, en toen de zwarte koning zijn ogen weer open deed stond hij op c7 en was zijn hele entourage verdwenen: binnen het uur 1-0 voor Turnhout.

Het grootste deel van het ratingoverschot voor Turnhout was te vinden op bord 3 en 4 waar Alex en Artur het opnamen tegen Staf en Staf. Om op bord 4 te beginnen, Artur had in een Franse partij lange tijd weinig problemen, maar zijn tegenstander ook niet. Artur was echter niet in een vredelievende bui deze middag; Zodra de kans zich voordeed om de loper van zijn tegenstander in te sluiten beet hij toe. Het nadeel was echter dat zijn tegenstander kon counteren met een gevaarlijk en interessant kwaliteitsoffer, waarna zwarts stukken massaal tot leven kwamen. De witveldige loper van zwart groeide van een dwerg uit tot een reus en toen ook de h-lijn openkwam en de toren mee begon te spelen was het snel gedaan: 1-1.

Deze onverwachte nederlaag gaf weinig hoop tot optimisme voor Team Turnhout, daar Alex in een dichtgeschoven stelling niet echt de vruchten kon plukken van zijn eerder geplaatste pionoffer. A la Tal gooide Alex er een stuk tegenaan, maar zijn tegenstander gaf geen krimp en wist al Alex aanvalspogingen te verdedigen. Toen even later alles onder controle had was het pleit beslecht. Met het oog op de stand werd nog even doorgespeeld, maar deze voorsprong gaf zijn solide spelende tegenstander niet meer uit handen: 1-2 voor Noorderwijk.

Toen lag dus alle druk op bord 1 bij Thomas. Hij had bij aankomst gezien dat fruithandel Cools gesloten was, dus van een quasi-familiereünie zou het niet komen, dus besloot hij maar alle tijd te nemen voor de partij. In de Sleipnir opening (1. Pc3) kwam hij zonder grote problemen uit de opening, ruilde op zet 8 de dames en wikkelde niet veel later af naar een eindspel met een minuscuul optisch voordeeltje. Toen echter duidelijk werd dat een winstpartij nodig was om nog met minstens een matchpunt naar huis te gaan moest er nog wel een en ander gebeuren. Zijn tegenstander verdedigde het vervelende eindspel met L+P+7 pionnen aan beide kanten aanvankelijk goed, maar stond zich met de naderende tijdcontrole een paar onnauwkeurigheidjes toe, die hem opgeteld uiteindelijk de das omdeden: 2-2.

Al met al een onverwachte, maar terecht gelijkspel tegen Noorderwijk, waarmee Turnhout een mooie plaats in de middenmoot inneemt. Volgende keer tegen Crelel (Luik), in thuishonk St. Pieter in Turnhout zullen we weer proberen het volle pond te pakken.