20 oktober 2019 Verslag van Maarten

NBSBBBekerteam vertraagd maar niet traag uit de startblokken

Afgelopen donderdagavond, door spelerstekorten een week uitgesteld, speelde het B-Bekerteam zijn eerste wedstrijd in en tegen Oisterwijk. Respectievelijk Pieter, Erik, Cas en Maarten namen de stukken op de mooie grote houten borden in café ’t Molentje ter hand. Omdat we in een Cruyffiaans Universum leven waar ieder voordeel zunne nadeel heeft, en versa vice, werd de serene schaaksfeer enigszins opgeluisterd door prachtige Squidward Q. Tentacles geluiden, gegenereerd door bewegende schoenen op een plakkerige vloer. Gelukkig had dit verder geen invloed op de partijen zelf. Aangezien de bekercompetitie een afvalsysteem kent, gaan teams eerder tot het uiterste dan in “normale” competities. Immers er moet er eentje winnen.

En er werd gewonnen: Maarten had als eerste zijn tegenstander tuk, “dat was geen goede zet” zei zijn tegenstander toen duidelijk werd dat hij stukverlies over het hoofd had gezien. Het ontstane eindspel met toren en paard tegen toren met beide een handvol pionnen mag als gewonnen worden beschouwd, maar bekerspelen getrouw werd er doorgespeeld en duurde het daarna nog een aantal zetten voordat het mat onafwendbaar was. Om 10 uur stond het 0-1.

Cas was in een ander eindspel terechtgekomen (beide spelers nog een dame en toren) met drie pionnen in de plus en de lastige taak om de dames te ruilen. Toen dat lukte na behoedzaam en beheerst spelen, wierp zijn tegenstander de handdoek in de ring. Nul twee om 22.21 uur.

Dat betekende dat voor de teamwinst nog een halfje nodig was. Pieter bood deze in een betere stelling aan, maar de Oisterwijkse teamcaptain gelaste “Doorspelen, het staat 0-2”. Aldus geschiedde en het lange wachten op het winsthalfje begon. Het was uiteindelijk Erik die dit halfje binnensleepte in een partij die nogal dichtgeschoven raakte en toen er alleen nog (zes elk) pionnen over waren was er aan Oisterwijkse kant weinig eer meer te behalen. Vlak daarna werd ook de partij van Pieter, ondanks zijn overwicht (aanval en een kwaliteit meer) remise gegeven. Kortom, om 23.23 was het 1-3 en kon het team zelfvoldaan terug naar Goirle.