19 oktober 2019 Verslag van Thomas

EGS’ers op interland

Onlangs is een breed samenwerkingsverband gesloten tussen TUSK Turnhout en EGS. Goirlenaren spelen met TUSK mee in de Belgische competitie en spelers uit Turnhout spelen met EGS mee in de Nederlandse competitie.

Ronde 1: TUSK 1-Brasschaat 5
Op zondag 29 september was de eerste wedstrijddag in de Belgische competitie. Thomas Kools speelde op het eerste bord van TUSK tegen een team uit Brasschaat. Thomas kwam na een Caro-Kann opening in de problemen, omdat zijn koningin ingesloten werd en hij daardoor de koningin verloor. Er was wel compensatie in de vorm van een toren, een paard en een paar pionnen. Op dit hoge niveau een bijna kansloze zaak. Thomas Kools slaagde erin om de chaotische stelling onder controle te krijgen en de partij te winnen. Een geweldig debuut in de Belgische competitie. TUSK 1 won met 3-1. In België wordt met viertallen gespeeld in de buitencompetitie.

Ronde 1: TUSK 3-Deurne 4
In het derde Turnhouts kwartet speelden Henk Renders en François Brock tegen een team uit Deurne (gem. Antwerpen). In een partij met winstkansen, wikkelde Henk Renders het eindspel niet in goede volgorde af. Ook François Brock kwam niet tot winst in een stelling die in het voordeel van zijn Antwerpse opponent was.

Ronde 2: Beveren 1-TUSK 1
Op zondag 13 oktober speelden Thomas en Robin ook ronde 2 in de Belgische interclubs. Na de winstpartij tegen Brasschaat stond een ontmoeting met het sterke Beveren op het programma. Voor Thomas een ontmoeting met een oude bekende. Op het Open Nederlands Kampioenschap in de zomer dit jaar speelde hij namelijk al tegen de kopman van Beveren.

In deze editie van Boons-Kools kon Thomas met een beetje bluf de opening met een klein plusje verlaten. Zij tegenstander, opzoek naar tegenspel zocht zijn heil in een penning, maar hierdoor was de coördinatie tussen zijn stukken zo ver zoek, dat Thomas vlijmscherp kon counteren. Het gevolg is de slotstelling in het diagram hieronder. Thomas heeft hier zojuist met zwart Td1-f1 gespeeld, waarna wit de handdoek in de ring gooide. Wit kan de toren niet slaan vanwege de matdreiging van de dame op a8, die als een sluipschutter op g2 gericht staat.

Helaas was daarmee het goede nieuws voor de onzen op: Allereerst waren we maar met 3 spelers in plaats van met 4: Safet Zenuni, die het derde bord zou bezetten had autopech. Robin Verhoeven speelde op bord 2 tegen een vreemde variant van het scandinavisch, waarin zijn tegenstander in zijn eerste acht zetten zes keer hetzelfde paard zette. In het vervolg bleek zijn tegenstander echter meer vat te hebben op de gesloten stelling die ontstond. Toen Robin tijdnood een tweetal cruciale koningsvlugelpionnen verloor was het gat niet meer te dichten: 2-1. Nieuwste aanwinst voor EGS 1, Artur Kuszelewski, moest net als Robin opboksen tegen een ratinggat van zo’n 150 punten. In een positionele schuifpartij verloor hij ergens een pionnetje, waarna zijn offensief zich niet uitbetaalde. Zijn tegenstander had daarna geen problemen het volle punt binnen te hengelen: 3-1.

De volgende wedstrijd die op de agenda staat is een uitwedstrijd tegen Noorderwijk. Voor alle informatie over de interclubs kun je kijken op deze site van de Belgische schaakbond