19 oktober 2019 Verslag van Thomas

EGS 1 deelt de punten in Sliedrecht

Opening seizoen

Het is herfst en dat betekent, dat buiten de bladeren van de bomen beginnen te vallen, dat het schaakseizoen voor het zaterdag-achttal van de Eerste Goirlese Schaakclub weer is begonnen. In de landelijke vierde klasse mag het vlaggenschip van Goirle e.o. laten zien dat het zich vorig seizoen niet voor niets heeft gehandhaafd. Dit jaar speelt EGS 1 tegen een mix van oude bekende ploegen uit Brabant als Waalwijk en Oosterhout en nieuwe gezichten zoals het talententeam van de Arnhemse schaakacademie. Zaterdag 28 september werd de eerste ronde tegen Giessen en Linge, die hun thuiswedstrijd afwerken in Sliedrecht, gespeeld.

Pascal Graafmans speelt knap remise
Recordkampioen Pascal Graafmans had zijn partij aan het eerste bord vooruit kunnen spelen tegen een schaker met een ELO-rating boven de 2.100 punten. In een slijtageslag van bijna honderd zetten, heel veel voor een schaakwedstrijd, hadden beide spelers kans op het volle pond, maar was uiteindelijk een remise hun deel. Bij een stand van ½-½ werd in Sliedrecht aan de resterende zeven partijen begonnen.

EGS met 3-1 achter
Robin Verhoeven raakte verzeild in een typische stelling waarin wit met een geïsoleerde pion kwam te zitten. Zijn sterke tegenstander pakte de stelling voortvarend aan. Toen Robins dame daarbovenop ingesloten werd door de goed samenwerkende witte stukken was de nederlaag een feit: 1½-½. Artur Kuszelewski een speler van TUSK uit Turnhout, versterkt dit seizoen de gelederen van EGS. Hij vond vanuit de Siciliaanse opening gevaarlijke aanvalskansen en had een duidelijk voordeeltje maar wist onder druk van de klok de verdediging van zijn tegenstander niet te breken, remise: 2-1. Op bord 7 speelde Ruud Licht een van de onoverzichtelijkste partijen van de middag. In een stelling met een vreemde materiaalverhouding had ook hij erg goede kans om het volle punt te scoren. De aanvalsmotor haperde echter en zijn tegenstander kon de gelederen weer sluiten, waarna zijn materiele voordeel de doorslag gaf: 3-1. Er leek een serieus probleem voor EGS te ontstaan.

Plasmans en Van Huijgevoort scoren
De opening van Bart Plasmans uit Diessen leek tampzalig: een pion ging verloren en de donderwolken pakten zich samen boven bord zes. Maar Plasmans stroopte de mouwen op en wist zoveel chaos te creëren dat zijn tegenstander de voorsprong weer kwijtraakte, sloeg vervolgens een remiseaanbod af om tenslotte alsnog het volle punt binnen te hengelen: 3-2. De opwaartse trend zette zich door, omdat Bram van Huijgevoort een klein plusje kon ombuigen naar een fraaie winst.

Gebroeders Kools zorgen voor gelijkspel

Thomas Kools op bord 1 kwam niet echt goed uit de opening en moest flink puzzelen om zijn stelling bij elkaar te houden. Dit lukte en de winst leek binnen handbereik te komen maar toen Thomas een pion weggaf was een remise het hoogst haalbare. Met 3,5-3,5 zou Jasper Kools de knock-out uit kunnen delen. Jasper was al de hele partij de man met de kansen, maar miste zijn kans om de knock-out uit te delen. Een eindspel met een pion en een loper extra kon niet verzilverd worden en het werd remise. Met de eindstand 4-4 tegen een op papier sterker tegenstander, waren de Goirlenaren tevreden.