1 september 2019 Verslag van Thomas

Ronde 5: Maarten de Wit leidt B-groep, nog twee koplopers in A

Dag 3: de uitgelezen kans om een toernooi nog een positieve draai te geven, of kan voor een andere speler nog net de laatste meters te veel zijn voor het einde van de finish. Na wat bemoedigende woorden van arbiter-ter-plaatse Gerard kon worden begonnen aan de eennalaatste ronde van het GWK.

Groep A

Het werd een wat benauwde ochtend voor koploper Jeffrey van Vliet die met wit tegen Bram Klapwijk met wat passieve lopers opgescheept zat. Het zag er even grimmig uit, maar met een tijdig geplaatst pionoffer wist hij zijn loper te activeren en de stelling te neutraliseren: remise. Dit gaf Bram van den Berg de kans om zich bij hem op de eerste plaats te voegen. In een tweesnijdende partij wist hij een midden/eindspel met een vreemde materiaalbalans betere kansen te bewerkstelligen dan tegenstander Lars Vereggen, die het punt aan de Tilburger moest laten. Zij worden op de voet gevolgd door een meute spelers met 3.5 punt. De belangrijkste partij om te volgen voor de stand in de laatste ronde zal de directe krachtmeting zijn tussen de twee koplopers Jeffrey en Bram. Met meer dan genoeg om voor te spelen zal het een interessante laatste ronde worden. Foto: De ontmoeting Plasmans-Dubbeldam, waarin de zwartspeler wit zodanig bezig wist te houden met verdedigen dat hij geen mogelijkheid zag om tot tegenkansen te komen en moest het punt aan de ratingfavoriet laten.

Groep B
Met zes koplopers zullen we een rondje maken langs de bovenste drie borden van het toernooi, om te zien hoe ze het ervan af brachten. Te beginnen op bord 1, waar Maarten de Wit als een soort onderzeeboot een loper op h7 had verstopt. Toen Joep die even uit het oog verloor en zijn pion op c2 gepend stond, was zijn loper op b3 ineens zijn verdediger kwijt en kon Maarten beslissend materiaal veroveren. Hij gaat hiermee alleen aan kop, aangezien zowel Florian Schicktanz en Fedor Sazonov (na een onderhoudende partij in het Hollands), als Jeroen Verkade en Rob de Wolf niet verder kwamen dan een remise. Hiermee heeft de EGS’er de beste papieren met ingang van de laatste ronde, hoewel Jeroen Verkade ongetwijfeld graag roet in het eten zou willen gooien. Over vier uur zullen we weten wie zich de winnaar van de B-groep van het GWK 2019 mag noemen. Foto: Een spannende partij tussen Raimon Bach (w) en Bram van de Vrande (z) die het elkaar tot diep in het toreneindspel lastig maakten, maar uiteindelijk genoegen moesten nemen met een puntendeling (waar vooral Bram blij mee zal zijn).