1 september 2019 Verslag van Thomas

GWK 2019 beslist: Jeffrey van Vliet en Maarten de Wit Goirles Weekend Kampioenen 2019

Het GWK is op zijn einde gekomen en de winnaars zijn bekend. In de laatste ronde kozen de drie koplopers (Maarten de Wit in de B, en Jeffrey van Vliet en Bram van de Berg in de A tegen elkaar) ervoor om hun gunstige stand op de ranglijst te consolideren. Maarten door met de witte stukken eieren voor zijn geld te kiezen tegen Jeroen Verkade, en Bram en Jeffrey door de stofzuiger over hun partij heen te halen waardoor al heel vroeg aardig wat stukken van het bord verdwenen waren en de vrede kon worden getekend. In de A-groep worden Bram en Jeffrey op de eerste plaats geflankeerd door Remco Sprangers, die een fraaie aanvalsoverwinning boekte op Enrico Vroombout, en Bram Klapwijk, die in een ingewikkelde Benoni de stelling beter wist te navigeren dan de jeugdige Sasa Albers. Bijzondere vermelding nog voor de knappe remise van Rudy Simons, die ook een ratingprijs (1900-2000) won, tegen Lars Vereggen in de slotronde. Tenslotte completeren Sasa Albers (jeugd) en Rob Hopman-Been (onder 1900) de groep prijswinnaars in de A-groep.

Wie/Of iemand in de B-groep het podium met Maarten ging delen was lang ongewis. Fedor Sasonov had in een gesloten stelling weinig reden om het remise-aanbod van Rob de Wolf, die sowieso een sterk toernooi speelt, af te slaan. De andere kanshebbers, Guus Vermeulen en Florian Schicktanz gingen tot het uiterste om de winst nog binnen te hengelen. In een paardeindspel met een pion meer besloot Guus zijn paard te offeren voor twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel. Florian, spelend op zijn increment, wist zich zich op secure wijze te verdedigen tegen het gevaar waarna de remise een terechte uitslag is. Maarten is daardoor alleen winnaar geworden van de B-groep met een totaal van 4.5 punt, op de voet gevolgd door een colonne spelers met 4 punten: Fedor Sazonov (tevens beste Jeugdspeler), Jeroen Verkade, Florian Schicktanz, Guus Vermeulen, Barbara Pastwik, Rob de Wolf en Jan Boer. Ratingprijzen waren er voor René van den Bosch en Rob van Esch.

De eindstanden zijn inmiddels terug te vinden op de site en de foto’s zullen zeer binnenkort ook op de site verschijnen.