31 augustus 2019 Verslag van Thomas

Ronde 4: Late Night Chess in Goirle

Een erg flashy titel voor een verslag bij een schaaktoernooi, maar de beruchte avondronde van het GWK verdient ook wel wat opluistering. Veel spelers onttrokken zich onbegrijpelijkerwijs (lees dit met een knipoog) aan de mogelijkheid om te genieten van de avondse ambiance van de kapel. Verschillende spelers probeerden ook vandaag zoveel mogelijk speelminuten uit hun inschrijfgeld te halen door tot de laatste seconde door te blijven proberen. We zullen kijken hoe ze het er vanaf gebracht hebben:

Groep B
In de B-groep hield Marieke van Essen haar ongeslagen status in stand door een halfje te pakken tegen koploper Joep Peeters (ook op de foto hieronder te zien). Het veld schuift daardoor als een accordeon in elkaar met 6 koplopers die allemaal op 3 punten staan. Onder hen ook Jeroen Verkade die in een ingewikkelde een scherpe partij Bram van de Vrande de baas bleef. En dan heb je ook nog een meute spelers met 2.5 punt, derhalve gaat het nog uiterst spannend worden in de B-groep. Wie zal er het scherpst voor de dag komen in de laatste 2 ronden: komt dat zien in de kapel van het GWK morgenvroeg.

Groep A
Twee onderlinge ontmoetingen tussen de koplopers stonden op het programma vanavond. De partij op bord twee betrof een krachtmeting tussen Bram Klapwijk (w) en Lars Vereggen (z). Na een ondernemende openingsbehandeling van beide kwam een complex middenspel op het bord met nog een flinke zooi pionnen, torens en wat lichte stukken. Hoewel Lars wel een tijdsvoordeel had schatte hij de stelling/te investeren tijd onvoldoende in om nog iets te creƫren, waarna Bram het remise-aanbod accepteerde. Dan bord 1: de clash Sprangers-van Vliet, in een interessante Siliaan koos Sprangers voor een wat onorthodoxe positionering van zijn zwartveldige loper, waarna Van Vliet hem opzadelde met een versplinterde pionnenstructuur op de koningsvleugel. De ontstane zwaktes werden steeds meer onder druk gezet en op enig moment zag zwart zich genoodzaakt om af te wikkelen naar een eindspel met een kleine kwaliteit minder. Toen er ook nog wat pionnen mee in de mix zaten was er weinig eer meer te behalen voor Remco, gezien Jeffrey het eindspel soepeltjes uitspeelde. Hiermee is Jeffrey van Vliet eenzame koploper in het toernooi, op de voet gevolgd door de bord-2 spelers en Bram van den Berg die met een snelle remise tegen Erik Dignum zich bij de 3-punters voegde. Nog een bijzondere vermelding voor de remise van Robin Verhoeven tegen Johan Wuijts vanuit een twijfelachtige stelling en de winstpartij van lokale man Bart Plasmans tegen Rob Hopman-Been. Morgen mag Jeffrey proberen zijn eerste plaats te verdedigen tegen Bram Klapwijk en gaan we kijken wie om de bovenste plaatsen blijven strijden in het GWK. Op de foto: Bij Verhoeven-Wuijts had de zwartspeler zijn tegenstander gedurende een overgroot deel van de partij in een (spreekwoordelijke) wurggreep. Na 3.5 uur schaken echter, wist Verhoeven alsnog met een halfje te ontsnappen vanuit een bijzonder lastig eindspel.