31 augustus 2019 Verslag van Thomas

Ronde 3: Eindelijk compleet

Ronde 3, het moment dat de spelers die in ronde 2 een bye hadden fris voor de dag komen, en voor zij die geen bye hadden genomen de voortzetting van de uitputtingsslag die zaterdag is. Met een frisse wind die uit de kloostertuin de zaal inwaaide, begonnen wij met 3 koplopers aan de volgende etappe van de tour de GWK:

Poule A

De kraker in deze groep was de wedstrijd tussen koploper Enrico Vroombout en Jeffrey van Vliet. In een interessante partij waarin wit zoals gebruikelijk in de opening al snel opgezadeld raakte met een dubbelpion, maar waar de zwarte koningsvleugel suboptimaal ontwikkeld was. Volop onbalans dus in de stelling, de precieze gang van zaken daarna is uw verslaggever ontgaan, maar het feit is dat de witspeler (Jeffrey) uiteindelijk met het volle punt aan de haal ging. Door de winstpartijen Lars Vereggen, Bram van den Berg en Remco Sprangers (die binnen no-time een geïsoleerde h-pion voor elkaar had gekregen) is het nu dus dringen aan de top met vier mensen op 2.5 uit 3. Verder in het oog springt het vervolg van de sterke toernooistart van Lydia Dubbeldam, die ongeslagen bleef na een remise tegen de ratingverhouding tegen Stukkenjager Erik Dignum. Klein lokaal succesje is dat Robin Verhoeven een mooi resultaat wist te boeken tegen Leeuwardens talent Leandro Slagboom, in een complex middenspel met aanvalskansen voor beide kanten wist Robin een stuk te veroveren, wat in het uiteindelijke eindspel de doorslag gaf. Foto: Een kijkje in de keuken aan het topbord in de A-groep. Jeffrey (w) heeft goede controle over de g-lijn en de zwarte velden op de koningsvleugel. Dit strategische voordeeltje bleek de opmaat voor de uiteindelijke winstpartij van de aanvoerder van de ratinglijst.

Poule B

In poule B was het hoofdaffiche de partij op bord 1 tussen collega-koplopers Joep Peeters en Fedor Sazonov. Laatstgenoemde speelde wederom een stevige partij en wist een kansrijk toreneindspel af te dwingen. Onder druk van de klok en dankzij taaie verdediging van Joep wist hij echter niet de weg naar de winst te vinden en in het uiteindelijke eindspel van T+K+p vs. T+K was er geen eer meer te behalen: remise. Hiermee hielden beide hun koppositie in stand, aangezien het remises regende op de bovenste borden. Wel voelen ze in de nek de hete adem van een grote groep 2punters die allemaal op de loer liggen om de bovenste plaats weg te kapen. Bijzondere vermelding dit keer voor de winstpartijen van Rob de Wolf, Raimon Bach en Barbara Pastwik, die allen een aardig hoger gerate tegenstander wisten te vloeren.

Kortom in beide groepen zit het allemaal nog dicht op elkaar en is er nog alle ruimte voor verrassingen. Alle deelnemers veel succes met de volgende ronde of met het genieten van de bye; En voor alle lezers hartelijk dank voor de genomen tijd en een fijne avond!