31 augustus 2019 Verslag van Thomas

Ronde 2: Helmond, Turnhout en Amsterdam aan de leiding

Om een van de arriverende deelnemers aan te halen: “volgend jaar om 9:30 hè? Met een knipoog naar de vroege zaterdagochtendronde bedoeld, want om 9:00 was het alweer tijd voor de tweede ronde van het GWK. Uit eigen ervaring weet de scheidsrechter dat dat na een lange partij op vrijdag even opstarten kan zijn, maar toch gingen 50 schakers de uitdaging aan. Onder het grote koepelplafond van de kapel bleek het weer een ronde te worden vol spannende partijen; Voor de verandering beginnen we dit keer met de B-groep:

Groep B

Het voor/nadeel van het winnen van je partij in de eerste ronde is dat je tegenstand in de ronde daarna volgens mij altijd ratingtechnisch sterker is dan je vorige. Voor zover basic schaakindelingskunde, dit leidde al meteen tot enkele aardige affiches in de B-groep. Te beginnen met de clash tussen twee talentvolle jeugdspelers op bord 3; Fedor Sazonov en Jesse van Dongen hielden elkaar in een interessante schuifpartij lang in balans. Toen Fedor echter met een pion meer oprukte kwam hij uiteindelijk als winnaar bovendrijven; Derhalve nog het volle pond voor de jonge Turnhouter. Het was sowieso een goede dag voor de familie Sazonov: Andrei wist de aanvalsambities van Gachatur Kazarjan te beteugelen en toen deze vervolgens een fout maakte en Andrei de dame kon veroveren, was het pleit ondanks dapper verzet van de Helmondenaar beslecht. Fedor heeft dus nog een 100% score, en wordt op de eerste plaats vergezeld door Joep Peeters, die de jeugdige Ryan Busa in een aardige partij te slim af was. Op de andere topborden werd de eerste schade geleden door Guus Vermeulen en Bram van de Vrande die beiden geen deuk konden slaan in het prima spel van respectievelijk Kees de Leeuw en Bert Gerards: remise. Foto: Op bord 3 speelden jeugdtalenten Fedor Sazonov en Jesse van Dongen een onderhoudende positionele partij. Een misschien wat onhandig gepositioneerde loper van Jesse en de actieve stukken van Fedor gaven uiteindelijk de doorslag voor het verloop van de partij.

Groep A
In de A-groep maakte na een bye in de eerste ronde winnaar van vorig jaar en aanvoerder van de ratinglijst Jeffrey van Vliet (AAS) zijn opwachting. Tegen Pim Blijlevens was het lang laveren voor iets concreets kon worden ondernomen, maar met een krachtig kwaliteitsoffer voor een/twee pionnen deed hij de balans in zijn voordeel doorslaan, het teruggeven van de kwaliteit door Pim mocht helaas (voor hem) niet meer baten. Hiermee komt hij terecht in een grote groep spelers met 1.5 punt uit 2 partijen, die de jacht kunnen openen op koploper Enrico Vroombout, die op overtuigende wijze Peter van de Berg vloerde en op 2 uit 2 komt. Ook bij de groep van 1.5 horen Remco Sprangers en Bram van den Berg, die beiden niets concreets konden bewerkstelligen tegen de goed spelende Leon de Vries en Sasa Albers, maar zelf ook geen grote kansen weggaven. Verder nog een bijzondere vermelding voor de EGS-broederstrijd (de zogenoemde ‘Battle of Dreams’ naar verluidt) op bord twaalf tussen Robin Verhoeven en Bart Plasmans, die ondanks de vreemde stelling van beide koningen uiteindelijk verzandde in remise. Tenslotte nog ratingschokjes bij Michael Bonath, die Leandro slagboom wist te verslaan, en Lydia Dubbeldam, die na een sterke eerste ronde ook in de tweede ronde een op papier sterkere tegenstander wist te verslaan. Foto: Volledige ontspanning respectievelijk focus bij Bram van de Berg en Leon de Vries aan het begin van de tweede ronde. Leon wist deze focus gedurende partij goed vast te houden en snoepte Bram uiteindelijk een halfje af.

Onder symboliek van de sterrenbeelden die het plafond flankeren zal om 14:00 de derde ronde worden afgewerkt. Met alle deelnemers aanwezig zal dit weer nieuwe tekening in de stand brengen. Alle deelnemers alvast veel succes gewenst en verslag volgt nog.