30 augustus 2019 Verslag van Thomas

Ronde 1: Laudate eum in chordis et organo

De mooie Latijnse tekst uit de titel van dit verslag van de eerste ronde prijkt op het orgel wat uitkijkt over de speelzaal (foto). Vrij vertaald betekent het zoiets als: “Prijs Hem met snaar en orgel,” ongetwijfeld verwijzend naar de diensten die in de oude kapel van het Jan van Besouw werden opgedragen. Het orgelspelen hebben we maar bewaard voor een potentieel Goirles Weekend Orgelfestival. De eerste ronde van het Goirles Weekend kampioenschap is vandaag (30-8) afgewerkt; Meestal is de eerste ronde een gelegenheid waarin “de groten” (qua rating) afrekenen met “de kleinen” qua rating. Gelukkig zijn ratingpunten maar een indicatie, en is er al van meet af aan flink gestreden om de punten in ronde 1. De orgelspreuk gaat derhalve ook op voor alle lager-geraten die hun huid duur hebben verkocht, of misschien zelfs hun tegenstander pootje hebben kunnen lichten. We maken een rondje langs de twee groepen:

Groep A

Als er een conclusie getrokken kan worden uit de eerste ronde in de A-groep is dat er veel liefhebbers van de zet 1. e4 bijzitten. Maar liefst 7 van de 10 partijen begonnen met deze zet terwijl andere klassiekers en minder-klassiekers 1.d4, 1. c4 en 1. e3 het maar met enkele vermelding moeten doen. Afijn, de A groep is dit jaar een mooie mix van jeugdige talenten en ervaren rotten.
Lars Vereggen mocht op bord 1 met zwart aantreden tegen Eddy Faber en wist hem al vrij vroeg in de partij op te zadelen met een geïsoleerde d-pion. Wat handig positioneel spel later kon hij in een D+P (Lars) tegen D+L (Eddy) bogen op een ijzersterke controle over de witte velden. Bij optimaal spel van wit was het misschien nog net te houden, maar alle troeven lagen bij de ratingfavoriet en net toen hij de druk verder wilde gaan opvoeren maakte een foutje van de witspeler abrupt een einde aan de partij. Nog een Oud-winnaar van het GWK Bram van den Berg (SG KiNG) kon op bord 2 bogen op een mooie witte pionnenwals op de damevleugel, toen een pionnetje werd gewonnen en de zwarte aanval niet echt tot bloei kwam kon hij zijn partij uiteindelijke overtuigend winnen. Op bord 3 een behoorlijk affiche voor ons toernooi: Een Nederlands jeugdkampioene tegen een titelhouder. Wendy Huang zag met wit Remco Sprangers kiezen voor een provocerende opstelling en leek lang een solide positioneel plusje te hebben. De routinier wist zich echter los te worstelen en hengelde uiteindelijk toch nog het hele punt binnen. Verder wisten de ratingunderdogs ondanks soms goede kansen maar op twee borden pijn te doen: Leo Klapwijk wist in een complex middenspel de stelling goed in balans te houden tegen Nick Dubbeldam, met een remise tot gevolg. Prijs voor spannendste partij gaat naar de ontmoeting tussen Rudy Simons en Lydia Dubbeldam. In een dame-eindspel waarin Rudy een pion meer had ten koste van een onveilige koning zette hij in de incrementfase maximale druk, maar wist het verzet van Lydia niet te breken en toen de extra pion ergens nog verloren ging, vonden beiden het wel genoeg: remise.

Groep B
Groep B begon dit jaar stormachtig met twee snelle punten voor Ryan Busa en Bram van de Vrande. Op de topborden bleef het echter lang stil. Ratingfavoriet Guus Vermeulen keek na een goede twee uur spelen tegen een geïsoleerde d-pion aan die wel een wat knellend effect op zijn tegenstanders stelling uitoefende; Een verkeerd pionzetje gaf de Tilburger echter de kans om een stuk en daarmee meteen de partij te winnen. Op bord twee gaf Rob de Wolf (SVO) duidelijk aan niet voor een saaie partij naar Goirle te zijn afgereisd, vol bravoure trok hij ten aanval tegen de lang-gerocheerde koning van Joep Peeters (WLC). Nadeel van dit plan (zoals altijd) dat je op de koningsvleugel het ook zomaar kunt verliezen en dat was wat er in de geval ook gebeurde een witte dame of g5 en een pion op f6 gaven de doorslag in het voordeel van Joep. Bert Gerards (DJC Stein) en jeugdtalent Gachatur Kazarjan maakten er een minicursus toreneindspel van in hun partij. Bert had weliswaar een pion meer, maar Gachatur speelde erg snel en gedecideerd en het was de vraag of de witte pionnen op de damevleugel, of de zwarte pionnen op de koningsvleugel de doorslag zouden geven. Bert Gerards zette uiteindelijk zijn materieel voordeeltje met vaste hand om in de winst ondanks de lichte tijddruk waaronder hij zich bevond, een mooie start voor hem. Verder nog resultaten tegen de ratingverhouding in van Luna Huang, die een paardeneindspel met een pion minder tegen GWK-oudgediende Frans Deckers knap binnen de remisemarge wist te houden, Fedor Sazonov, die zich knap terugvocht in zijn partij tegen Jan Boer, Raimon Bach, die won van Arno de Man, en Andrei Sazonov met zijn knappe remise tegen René van de Bosch.

Morgen is het zware zaterdag: met drie rondes voor de boeg. De eerste ronde begint om 9:00. Spelers die in de eerste ronde een bye hadden worden gevraagd zich uiterlijk om 8:50 te melden bij de zaal. Oh en voor het wordt vergeten: De indelingen en standen zijn (i.t.t. de tekst “(Nu nog even niet)” te vinden aan de linkerkant van deze toernooipagina). Iedereen een fijne nachtrust gewenst en tot morgenvroeg (op de bye-aanvragers na natuurlijk).