12 juli 2019 Verslag van Thomas

Zomerschaak 1: Gevleugeld succes en interlandschaak

Om maar meteen met een cliché in huis te vallen: het is komkommertijd. Met de bouwvak voor de deur en de zomervakantie voor meeste onderwijsvormen begonnen, is er traditioneel weinig nieuws te melden. Nu valt er ook wat voor te zeggen; Het goede weer nodigt niet uit om urenlang in een benauwd zaaltje naar 64 velden te gaan lopen staren. Desondanks laten vele EGS’ers zich er niet door tegenhouden om buiten de reguliere competities toernooien door heel het land (en daarbuiten) onveilig te maken.

EGS-Turnhout 2019

Een van de leuke tradities die EGS rijk is, is de jaarlijkse vriendschappelijke wedstrijd tegen onze Vlaamse vrienden uit Turnhout. Naar verluidt stamt de eerste editie van Goirle-Turnhout nog uit de jaren dertig en sinds enkele jaren is deze traditie in ere hersteld. Zeventien (dichtbij-)Goirlenaren omzeilden de gaten in de weg naar Turnhout en brachten een mooie combinatie van ervaring en jong bloed naar café Sint Pieter aan de altijd mooie Grote Markt in Turnhout. Turnhout is een club die net als wij een grote jeugdafdeling heeft, en men had besloten de jongelingen de kans te geven om de oudere rotten van ons het vuur aan de schenen te leggen. Nu is bekend dat men in België wel wat weten van lekker eten en drinken (bier, chocolade en fritten om maar snel wat stereotypes te noemen). Of een drang naar de plaatselijke gastronomie een rol heeft gespeeld, of dat de tegenstanders gewoon erg vrijgevig waren zullen we nooit weten, maar EGS kon al gauw bogen op een voorsprong dankzij vlotte overwinningen van Sjeng en Robin. Beiden konden al vroeg in de partij beslissend materiaal veroveren.

Robin was daarmee de eerste van een Beeks blok van 4 aan de bovenste borden. Hier vond men namelijk de gebroeders Kools (Hilvarenbeek) en Bart (Diessen, gemeente Hilvarenbeek). Bart en Thomas besloten om nog maar eens te benadrukken waar ze vandaan kwamen en zetten beiden met zwart een Hollandse partij (1.d4 – f5) op het bord. Hoewel het resultaat uit de opening verschilden wisten beiden met veerkracht en vasthoudendheid uiteindelijk hun tegenstander te slim af te zijn. De slotzet uit de partij van Thomas hield zelfs een heus dameoffer in:

Thomas’ tegenstander heeft hier zojuist op c5 geslagen met zijn pion, en hoewel Dxd5 ook helemaal prima is heeft Thomas met de zet Lxe2 een mooie slotzet voorhanden. De dame mag niet geslagen worden op straffe van Pf3+-Kg2, Txh2#.

Verderop langs de borden zien we onder andere een aanvalszege van Ruud, die met al zijn stukken als een soort stoomwals de witte koning platreed. Good old Henk van Griethuijsen verraste zijn tegenstander al op zet 1 met een onbekend gambiet en bouwde na wat onnauwkeurigheidjes als vanouds zijn groeiende voordeeltje uit. Henk Renders had het een tijdje zeer moeilijk met zijn jonge tegenstander, kwam zelfs een stuk achter, maar met al zijn voorzitterlijke vasthoudendheid knokte hij zich terug en wist uiteindelijk toch nog het hele punt naar zich toe te trekken.

Nu is het wel een geschikt moment om aan te geven dat vanwege de gezellige bedrijvigheid in de rest van het cafe, team EGS werd opgesplitst. De ~8 bovenste borden speelden bij wijze van spreken naast de bar, terwijl de andere spelers in een zaaltje achterin de zaak speelden. Dat klinkt misschien ongezellig, maar in de praktijk wist het merendeel met een kompas en de poolster toch meestal hun weg naar het cafégedeelte te navigeren. Nadeel hiervan is dat uw verslaggever niet alles heeft gezien van wat zich op de borden daar afspeelden, behalve dat de gemiddelde leeftijd van de Turnhout spelers toch niet ver boven de 13 jaar uit kon steken. Peter, Frans, Mart en Frank moesten hun meerdere erkennen in hun jonge tegenstanders, terwijl benjamin Matthijs, Rob en Francois hun goede vorm van het afgelopen seizoen vervolg gaven door hun partijen te winnen. Bijzondere vermelding verdient de overwinning van Rogier die tegen een snel spelende jongeman het hoofd koel hield en uiteindelijk gedegen de vis op het droge bracht. Uiteindelijk wist oude vos Erik Hamers in een moeilijk eindspel nog de meubelen te redden.

Al met al weer een heel gezellige editie van TUSK-EGS, die dit keer in ons voordeel is geïndigd: 12.5-4.5. Het is elk jaar weer een feest om te wedijveren met ons Belgische vrienden van de Turnhoutse Schaakkring. Na nog te hebben nageborreld in het gemoedelijke café en afgesproken volgend jaar weer een nieuwe editie te organiseren in de Wildacker (onze nieuwe locatie). De avond werd afgesloten in de plaatselijke frituur; en inderdaad ze kunnen in België prima friet bakken. Dat friet tartare in Nederland nog geen vlucht heeft genomen blijft uw verslaggever een raadsel. Enfin, volgend jaar weer, als alle jeugdspelers van Turnhout dan weer iets beter zijn geworden zal het nog een zware kluif worden.

Das genen uil (= hij/zij is geen uil)

Kersvers clubkampioen Jasper Kools heft het schaakvirus te pakken gekregen en was te recent te vinden op het grote Limburg Open toernooi in Maastricht en op het jaarlijkse vierkamptoernooi van schaakclub de Uil in Hillegom. Om in chronologische volgorde te werken, had Jasper een lastig toernooi in het diepe zuiden. Met een cocktail van enkele getalenteerde jeugdspelers en een lastige partij tegen een sterke Duitser leidde tot een score van 3 punten uit 7 partijen. Hij wist schaaktechnisch hier echter snel van te herstellen. Met oude bekende Bram van de Vrande speelde Jasper een vierkamptoernooi in Hillegom, waar hij met overtuiging zijn vierkamp wist te winnen (3 uit 3). Er waren meerdere aardige momenten in zijn partijen, maar een subtiele zet in het eindspel van de tweede partij wil ik er even uitlichten.

 

Jasper speelt hier met de zwarte stukken en staat op promoveren met zijn pion op g2. Hij kan hier aan zet in het linker diagram direct promoveren. Verrassend genoeg leidt deze keuze echter niet tot winst. Na 1.. – g1D?, 2. Txg1 – Lxg1 3. a7 – Ta2, 4. a8D – Txa8 5. Lxa8 heeft wit weliswaar twee pionnen meer, maar toch kan hij het eindspel niet winnen. Het diagram rechts laat zien waarom. Wit kan met zijn koning de zwarte h-pion blokkeren, maar de b-pion loopt door. Wit kan echter zijn loper geven voor de b-pion als deze op een wit veld komt dat de loper bestrijkt. Zwart houdt dan zijn h-pion, zijn zwartveldige loper en de koning over tegen de witte koning. Maar omdat zwart de witte koning met zijn zwartveldige loper nooit van het witte promotieveld (h1) kan jagen is de partij toch remise. Jasper speelde het sterke 1.. – b5! in het linkerdiagram. Zwart dreigt nog steeds te promoveren, maar als wit nu a7 speelt slaat zwart gewoon de pion eraf en promoveert. Zijn tegenstander zag hier de bui al hangen en gaf na 1.. –b5 op. Gewapend met een bos paling in plaats van een beker voor de winst en wat teruggewonnen ratingpunten terug naar Goirle.

Bliksemsnel schaken

Men spreekt van verengelsing van het onderwijs en of dat een goede tendens is of niet ga ik me als student niet aan branden; maar verengelsing van het schaken is ook te zien in regio Tilburg. En je zult denken “verengelsing, in het schaken?!” Onze nieuwe schaakburen/vrienden van KiNG lijken er een sport van te maken om voor verschillende van hun activiteiten een engelse naam te bedenken. Afijn, het NK Lightning Chess (bliksemsnel schaak voor de liefhebbers), een schaakvorm waarbij de echte snelschaakkanonnen hun hart op kunnen halen. Met 2 minuten per persoon per partij een recept voor spektakel en weer enkele jaren een vaste verschijning op de toernooikalender en naar verluidt een sympathiek toernooi. Robin Verhoeven en Bart Plasmans waagden zich namens EGS aan deze uitputtingsslag (43 partijen op één dag). Beiden wisten zich in het Willem-2-stadion prima staande te houden en scoorden ratingconform.

Kristallen bol

De koek is wat betreft toernooiactiviteiten van EGS’ers in het recente verleden op voor nu (voor zover bij de schrijver bekend). Binnenkort echter spelen Thomas en Jasper Kools en Robin Verhoeven net als vorig jaar in het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren. Thomas zal op papier een van de kanshebbers zijn voor de toernooizege. In de reservegroep (rating tot 2150) is hij op dit moment als derde geplaatst van de bijna 60 deelnemers. Robin vinden we in dezelfde groep iets lager op de ratinglijst terug in de middenmoot, maar dat weerhield hem vorig jaar niet van een bliksemstart van 3.5 uit 4. We zullen zien hoe de kaarten dit jaar gaan vallen. Jasper zal als subtopper gaan proberen in de B-groep zijn goede vorm uit Hillegom voort te zetten. Hiervan zal nog verslag volgen vanuit Dieren.

Uiteraard mogen we ook ons eigen Goirles Weekend niet vergeten te vermelden. Op 30 augustus, 31 augustus en 1 september is de kapel van het Jan van Besouw weer het decor van het GWK. Iedereen die zich nog niet heeft aangemeld of nog meer informatie wil hebben verwijs ik naar de toernooipagina. Wij hopen velen van jullie weer te zien aan het eind van de zomer: http://schaakclubegs.nl/gwk-2019/

Nieuwtjes van andere EGS’ers op toernooipad zijn altijd welkom, dan worden deze opgenomen in een later zomerschaakbulletin. Een fijne (schaak)zomer toegewenst aan iedereen en tot de volgende berichtgeving!