12 mei 2019 Verslag van Henk R.

EGS handhaaft zich

EGS heeft zich in de 4de klasse van de KNSB (voorheen de Promotieklasse van de Noord Brabantse Schaakbond) kunnen handhaven. Het was uiteindelijk nog een narrow escape, doordat de staartploegen wonnen en EGS tegen Waalwijk in de Langstraat met 1,5 -6,5 fors onderuit ging. Vorig jaar hield EGS Waalwijk nog van promotie af door in de laatste ronde verrassend te winnen in Waalwijk.

Snelle achterstand
Ruud Licht opende voortvarend om EGS aan een snelle voorsprong te helpen. Een snelle nederlaag was het gevolg. Alex van Lanen hield lang gelijke tred met de Waalwijkse teamleider Hans Sinnege. In het eindspel moest Van Lanen het hoofd buigen.

Het eerste halfje voor EGS werd door Ard van Beek binnen gesleept. Zijn tegenstander was wel de zwakste schakel van de Waalwijkse ploeg. Jasper Kools die dit seizoen als debutant in het eerste team van EGS een score van 50+ haalt, werd positioneel overspeeld door de op papier sterkere tegenstander Ad Kroot (rating 1931).

Strategische opstelling levert te weinig op
Om strategische redenen was eerste bordspeler Thomas Kools op het vierde bord geplaatst. Het verliezen van een paard in het eindspel maakte na een mooie partij aan alle illusies een einde.
Op bord 8 speelde Robin Verhoeven naar een degelijke remise. Hij deed niets anders dit seizoen. Een remiseaanbod werd aanvankelijk door Verhoeven afgeslagen maar de winstkansen waren toch te miniem om deze te verzilveren.
Bram van Huijgevoort leek voor de enige winstpartij voor EGS te gaan zorgen maar ook hij moest met een remise genoegen nemen.

Bart Plasmans geen reuzendoder
De strijd was al verloren toen Bart Plasmans aan het eerste bord nog een uur verwoede pogingen deed om Wilbert Schreurs (rating 2114) een half punt te ontfutselen. Toen Plasmans de koning moest neerleggen, was de stand 1,5-6,5.

EGS handhaaft zich maar snakt al naar het nieuwe seizoen om zich te rehabiliteren voor deze matige afsluiting van het seizoen. .