10 mei 2019 Verslag van Alex

Alex van Lanen wint bekertoernooi

Een paar dagen nadat heel Tilburg in de ban was van die ene bekerfinale, was heel schakend Goirle dinsdagavond in de ban van de finale van het EGS-bekertoernooi (behalve dan de schakers van EGS en Rijen, die een paar tafeltjes verderop tot een zwaarbevochten 2-2 kwamen).

In onze bekerfinale geen veelbesproken tactische opstelling of boze gewisselde aanvoerder. Toeval of niet (je zou zeggen van niet…): de nummer 1 en 2 in de tussenstand van de strijd om het clubkampioenschap troffen elkaar in deze finale. Achter de witte stukken zat Alex van Lanen en achter de zwarte Jasper Kools.

Jasper liet Alex de zwarte a-pion oppeuzelen om tijd te winnen en benutte de met dit pionoffer gewonnen tijd om op de koningsvleugel in de aanval te gaan. Dat leek lange tijd een juiste beslissing, want Alex had grote moeite om de rangen gesloten te houden. Het had een stelling met groot voordeel op kunnen leveren voor Jasper, maar net toen zijn koningsaanval door leek te slaan werd die enigszins opportunistisch gecounterd door Alex.

In bijgaande diagramstelling (waarin beide spelers nog minder dan tien minuten op de klok hadden) heeft wit (Alex dus) na een eerder stukoffer 35. Pf4 gespeeld. Het is lastig om een goed veld voor de dame te vinden, maar zwart staat beter na het menselijke 35… Dd7 of het computerachtige 35… Df7 (want voor een mens met weinig bedenktijd voelt het antwoord 36. Dxd4 toch eng). Jasper koos echter voor de tegenaanval met 35… Pxe4. Hij had echter het antwoord 36. Dxd4+ over het hoofd gezien. En tot overmaat van ramp ging Jasper in de remise-achtige stelling die hierna ontstond nogmaals in de fout, wat hem een stuk en de partij kostte.

Hiermee wint Alex voor de derde keer in de clubgeschiedenis het bekertoernooi. En Jasper is voor het tweede seizoen op rij verliezend bekerfinalist. Maar iedereen weet: drie keer is scheepsrecht. (En bovendien heeft hij nog steeds een riante voorsprong in de competitie.)