14 april 2019 Verslag van Alex

EGS verliest van Dordrecht, EGS 2 perst er een eindsprint uit

De teams van EGS speelden op 13 april hun laatste thuiswedstrijden in de zaterdagcompetitie in clublokaal Hof van Holland. EGS 1 kon zich veilig stellen in de vierde klasse door een punt te pakken tegen Dordrecht 2. EGS 2 speelde tegen De Drie Torens 4.

EGS 1 kon in de sterkste opstelling aantreden, omdat Pascal Graafmans voor het eerst dit seizoen ingezet kon worden. Jasper Kools, de revelatie van dit seizoen, bleef daardoor op de bank.

Overrompelende start Dordrecht
Ard van Beek bleek door ziekte een complete off-day te hebben: binnen een half uur stond EGS op achterstand. Op bord acht verslikte Ruud Licht zich al snel in de opening van zijn tegenstander. Alex van Lanen en Bram van Huijgevoort wezen een remise af, omdat een 0-2 stand geen aanleiding geeft tot het ingaan op remises. Pascal Graafmans kreeg een variant van de Franse opening voorgeschoteld waarvan hij de finesses niet kende. Hij hield lang stand maar moest uiteindelijk opgeven. Robin Verhoeven grossiert dit seizoen in remises. Dit keer was zijn halfje het eerste lichtpunt voor EGS. Bart Plasmans leek op een remise af te stevenen maar ook hij moest de strijd opgeven. Voor het teambelang doorspelen bij een remisestand en forse risico’s nemen kan ook slecht aflopen. Dit overkwam Alex van Lanen.

Draaglijke score
Met 05 – 5,5 was EGS op een verrassende wijze overklast door de Dordtenaren. Bram van Huijgevoort wist zijn remisestelling alsnog naar winst te voeren aan het tweede bord. Tenslotte won Thomas Kools aan het eerste bord. Hij bracht de eindstand daardoor op 2,5 – 5,5.

EGS 1 staat een ronde voor het einde net onder de middenmoot maar de verschillen in de Vierde Klasse zijn zo klein, dat theoretisch nog gevaar dreigt.

EGS 2 wint royaal van De Drie Torens 4
Gelegenheidscaptain Maarten de Wit liet Yijun Zahn debuteren in de buitencompetitie. Met succes. Yijun won aan het zevende bord. François Brock, Nico Dignum en Matthijs Muis wonnen vrij gemakkelijk en brachten EGS 2 op een comfortabele voorsprong (0-4).

Rob van Esch kwam met veel materiaalvoorsprong uit de opening. Langzaam verloor Van Esch echter terrein. In de slotfase wist hij toch nog fraai te winnen. Maarten de Wit moest aan het eerste bord een verliespunt incasseren. Door winst van Simon de Knegt en verlies van Peter Ansems sloot EGS 2 het seizoen af met een fraaie overwinning.