3 april 2019 Verslag van Thomas

Schaken uit de zon: EGS in actie op rapidtoernooi Berkel-Enschot

Het is zo’n beetje een traditie aan het worden dat EGS een flinke afvaardiging stuurt naar het rapidtoernooi van buurclub De Oude Toren uit Berkel-Enschot. Dit jaar traden in de verschillende groepen respectievelijk Thomas en Robin (groep A), Bart, Jasper en Erik (groep B) en Maarten, Yijun en Matthijs (groep C) aan. Vooral voor Matthijs en Yijun, die de laatste tijd langzaamaan bij de senioren beginnen mee te draaien was het hun eerste echte toernooi tussen de volwassenen. Deze schaakbonanza vond dus afgelopen zaterdag plaats, en ondanks dat het lentezonnetje eindelijk zijn hoofd om de hoek stak, was het in de Druiventros gezellig druk (110 deelnemers). Laten we een rondje maken langs de prestaties in de verschillende groepen.

Laten we beginnen met het reilen en zeilen van jeugd-in-opkomst Matthijs en Yijun. Als we puur naar de punten kijken valt op dat beiden een gespiegeld toernooi spelen; Waar Matthijs zijn 2.5 punt (TPR 1359) voornamelijk uit het begin van het zevenrondige toernooi haalde, scoorde Yijun zijn 2 punten (TPR 1238) uit de laatste twee ronden. Niet alleen waren de prestaties op het schaakbord meer dan prima te noemen voor een eerste toernooi, ook met hun positieve houding buiten het schaakbord als het even een ronde (niet) lukte maakten ze een goede indruk.

Misschien waren ze in dit alles geïnspireerd door nestor van de EGS-delegatie Maarten de Wit. In alle ontspannenheid won Maarten her en der zijn partijtjes en telde nog een paar remises op. Op die manier cruisete hij ongehinderd naar een gedeelde vierde plaats in de groep met 5 punten. De koek was hiermee nog niet op voor de onzen, want ook in de B-groep wisten Bart, Jasper en Erik zich prima staande te houden. Onze hooggewaardeerde jeugdtrainers kwamen respectievelijk tot een puntentotaal van 5, 4 en 3 punten. Hiermee werd aan de algemene verwachtingen voldaan zoals we op basis van het werk van dr. Elo mogen verwachten, hoewel het met wat fortuin zelfs nog wat meer had kunnen zijn.

Tenslotte mochten Thomas en Robin het in de A-groep laten zien. Voor Robin paste zijn spel in de lijn dat hij over het algemeen goed presteert op snel/rapidschaktoernooien. Net als zijn clubgenoten kwam hij met zijn 3 punten uit 7 partijen tot een nette plus uit. Uw verslaggever Thomas tenslotte, had na het fiasco (op schaaktechnisch gebied) van vorig jaar zijn verwachtingen voorafgaand aan het toernooi niet al te hoog liggen. Waar vorig jaar echter alles misging, liep het dit jaar als een trein. Met dank aan een remise en een winstpartij tegen twee FM’s kon er zelfs in de laatste ronde nog voor de gedeelde eerste plaats worden gespeeld. In een gewonnen stelling met weinig tijd geen pad naar winst gevonden en werd voor eeuwig schaak gekozen; goed voor een gedeelde tweede plaats.

De eindstanden zijn te vinden op site van de Oude Toren, na even naar beneden gescrollt te hebben. Ook heeft de huisfotograaf van het toernooi een verzameling foto’s gemaakt, waarop alle EGS’ers wel een keer in actie te zien zijn, zoals hieronder.