28 februari 2019 Verslag van Alex

Een heerlijk avondje: nog steeds eerste en niet meer laatste

Het duurde tot de zesde (en voorlaatste) speelronde van de Brabantse avondcompetitie, maar eindelijk was het zover: dinsdag wisten voor het eerst beide EGS-teams hun wedstrijd te winnen.

Aan EGS B heeft dat niet gelegen. Dat won nog elke wedstrijd dit seizoen. Tegen Son en Breugel ging dat minder gemakkelijk dan je misschien op basis van de ratings zou mogen verwachten. Robin Verhoeven moest op het topbord in remise berusten en Erik Hamers viel sterk en (dachten velen) winnend aan, tot hij een scherpe counter om zijn oren kreeg.

Jasper Kools daarentegen sleepte de vis wel op het droge na een taaie strijd. En zo lag de ongeslagen status van EGS B in handen van invaller Rob van Esch. Die had al vroeg een onoplettend moment gehad, wat hem een pion had gekost. Maar Rob rechtte de rug en schotelde zijn tegenstander zo veel problemen voor dat die niet alleen zijn voordeel weer inleverde, maar in het eindspel zelfs ten onder ging.

In theorie zou EGS B nu zonder te spelen kampioen kunnen worden als Baronie C vrijdag verliest bij DSC B, maar dat lijkt onwaarschijnlijk (DSC staat laatste). Bij alles anders dan een Dongense zege wordt de titelstrijd in de slotronde beslist in de kraker Baronie C – EGS B.

EGS A heeft met kampioenschappen dit seizoen weinig te schaften, al speelde het dinsdag een onderling duel om het kampioenschap-van-onderen. Ook tegenstander Vughtse Toren stond namelijk nog op nul punten.

Thomas Kools zette EGS op voorsprong. Zijn tegenstander offerde een stuk maar de bijbehorende aanval kwam nooit echt van de grond. Bart Plasmans draaide zijn tegenstander ook behoorlijk de duimschroeven aan, maar ondanks diens razendsnelle spel bleef de Vughtenaar goede voortzettingen vinden. Het eindspel draaide op remise uit.

Bram van Huijgevoort heeft in de avondcompetitie zijn seizoen niet. Ook dit keer ging het mis. In een dame-eindspel kon zijn tegenstander dameruil afdwingen, waardoor een eenvoudig gewonnen pionneneindspel overbleef: 1,5-1,5. De Rob van EGS A werd zodoende Alex van Lanen. Die had, uit nood geboren, een stuk gegeven voor drie verbonden vrijpionnen. Dat klinkt mooi, maar met Alex’ koning in de penarie had het vooral voor Vught mooi uit moeten pakken.

Ware het niet dat de klok, zoals zo vaak in de avondcompetitie, zijn woordje meesprak. En de opportunistische tegenaanval van Alex in tijdnood niet goed werd weerlegd door zijn Vughtse opponent. Hij ging remise uit de weg en kreeg… een nederlaag: 1,5-2,5.

Daarmee won EGS A en deed het de rode lantaarn, waarschijnlijk definitief, over aan Vughtse Toren. En mogelijk speelt EGS in de slotronde zelfs nog een kampioenswedstrijd. Van tegenstander Stukkenjagers C, wel te verstaan…