24 januari 2019 Verslag van Alex

BBC: maar wij hebben Cas en Bart

In de B-Beker-Competitie werd deze week de -vanwege het Tatatoernooi- uitgestelde tweede ronde, tevens kwartfinale, thuis tegen het team van WLC gespeeld.

De opstelling was ten opzichte van de eerste wedstrijd alleen gewijzigd in het middenschip: Bart en Cas wisselden plaats en speelden dus met dezelfde kleur als in de vorige ronde. Dit bleek uiteindelijk een goede keuze te zijn.

Lang zag het er naar uit dat de beslissingen in de partijen lang op zich zouden kunnen laten wachten, echter, zoals dat vaker gaat met virussen, sloeg het zetverwisselvirus hard toe bij Maarten op bord 4. Paard en loper voor een toren is nog steeds een stuk achter en het overblijvende loperpaar van zijn tegenstander bleek te sterk.

Wat later wist Cas op bord 2 met de witte stukken een door alles heen snijdende Aage M. waardige aanval via de h-lijn op te zetten. Met een ingehouden glimlach offerde hij beide torens om op de open gekomen h-lijn het karwei met pion, loper en dame af te maken. Stand: 1-1.

Niet veel later kwam Jasper op bord 1 in een boemerangstelling terecht: je denkt een aanval te hebben, maar de verdediging is aanvallender dan gedacht: 1-2 achter.

Net als de vorige ronde moest Bart op bord 3 weer alle registers opentrekken om het eindspel te winnen. Koel en berekenend schoof hij zijn pluspionnetje naar voren en haalde zo precies op tijd een dame voor 3 zetten: schaak, zetdwang en mat. Hierdoor werd de uitslag 2-2 maar door de wegstreepregeling die dan gaat gelden wint (‘dankzij’ de verliespartij op bord 4) EGS de match.

Van de 4,5 bordpunten uit 2 rondes zijn 4 punten gescoord door Cas & Bart.
In de BBC spelen we nu de halve finale op een moment dat nog niet bekend is; houdt allen de NBSB site in de gaten!